Влада повећала пензије, плате и инвалиднине

14.03.2014 Актуелно

 

Ријеч је, каже Цвијановићева, о радницима са најнижим примањима којима је на овај начин плата увећана за пет, 10 или 15 одсто.

„Свјесни смо да многи наши становници живе веома тешко, због тога смо интервенисали и према пензионерима и обезбиједили да пензија у јануару ове године буде за 7,3 одсто већа него у јануару прошле године“, рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је додала да у разговору са пензионерима стално истиче да је то мало повећање, али да су цијели низ година пензије стагнирале, те да је ово повећање претпоставка за стабилизацију пензионог система Српске у будућности.

„Српска сваки мјесец обезбјеђује 7,3 милиона КМ за 23.000 пензионера који су зарадили своје пензије у Федерацији БиХ. Ми им плаћамо пензије зато што ФБиХ неће да извршава своју обавезу, а то значи мање средстава за оне пензионере који су овдје зарадили пензије“, нагласила је Цвијановићева, додајући да Српска не може да те људе остави без примања зато што је неко други одлучлио да се понаша мимо свих пракси.

Према њеним ријечима, стабилизацији пензионог система треба да допринесе и неколико снажних акција откривања лажних корисника пензија.

„Првенствени значај тих акција је да се отклоне и санкционишу нерегуларности, али и да би имали више новца за оне који су на законит и легалан начин стекли своје право на пензију“, рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је подсјетила да је Влада у протеклих годину дана интервенисала и према борачким категоријама, повећањем личних и породичних инвалиднина за пет одсто у односу на прошлу годину.

Влада је, тврди премијер, задржала и политику ниских трошкова студирања, па су школарине у Српској од три до 12 пута ниже него школарине у региону, једнако као и цијена хране и смјештаја за студенте.

„Власт смо која издваја новац за бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда, а у посљедње три године увели смо додатну мјеру да обезбиједимо бесплатне уџбенике одличним ученицима из вишечланих породица, од трећег до деветог разреда“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је само за превоз ученика основних школа од 2007. године до данас Влада издвојила више од 30 милиона КМ.

„Задовољни смо што смо прва Влада која је увела регресирани плави дизел за пољопривреднике, за шта је у прошлој години обезбијеђено шест милиона КМ“, напоменула је Цвијановићева.

Интервенцијама Владе сачуване хиљаде радних мјеста

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је протеклу годину дана рада Владе превенствено обиљежио низ интервенција с циљем очувања и спашавања неколико хиљада радних мјеста.
Цвијановићева је истакла да се прва интервенција Владе односила на Фабрику глинице „Бирач“ из Зворника, гдје је било неопходно доношење тешких одлука, али њихов резултат је 1.000 очуваних радних мјеста, која су тамо била опасно угрожена.

„Спасили смо и 600 радних мјеста која су директно везана за функционисање фабрике, а оно што је посебно важно јесте да је та фабрика, захваљујући нашој интервенцији и ангажману новог менаџмента, дошла у ситуацију да има одличну перспективу“, рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Према њеним ријечима, резултат тог рада није само очувана фабрика, већ и повећање радних мјеста, јер је у „Бирчу“ запослено додатних 200 људи.

„Успјели смо да обезбиједимо уговоре који нам гарантују функционисање те фабрике у наредноим периоду, што је од велике важности, не само за регију Бирач, него за цијелу Српску“, нагласила је премијер Српске.

Она је поручила да је очување готово 2.000 радних мјеста велики успјех и за много развијеније земље него што је простор Балкана.

„Никад нисмо мислили да ће бити једноставна интервенција у „Бирчу“, нито смо мислили да ћемо једним потезом Владе или менаџмента добити здраву фабрику која ће неометано функционисати у будућности. Знали смо да ћемо бити суочени са бројним изазовима, али смо били одлучни да истрајемо у свим активностима“, навела је Цвијановићева.

Влада је, тврди Цвијановићева, својим посредовањем омогућила до дође до купопродаје Фабрике дувана Бањалука, гдје су очувана радна мјеста и оживљене пословне активности.

„Нашли смо и стратешког партнера када је ријеч о предузећу жТехнички ремонт Братунацж, али и жРасклопна опрема Источно Сарајевож, гдје се сада постепено упошљавају људи у оквиру нове компаније, а паралелно рјешавамо и питања радника који су стекли право да оду у пензију“, навела је Цвијановићева.

Она је додала да се рјешава и питање измирења потраживања свих радника који су пријавили своја потраживања, али се налазе начини да се не оштете ни радници који та потраживања нису пријавили.

„Постоје и бројна друга мјеста гдје морамо да интервенишемо и на исти начин ћемо интервенисати“, поручила је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је нагласила да је прва година рада Владе била турбулентна и због окружења које је наметнула свјетска економска криза и гдје Република Српска као једна мала и незаштићена економија нема све оне механизме које имају развијене земље да би се одбранили од удара кризе.

Комплетан видео можете погледати овдје

 

 

 

 

 

Архива