Стратешки значај Источног Сарајева

27.03.2014 Актуелно

Додик је нагласио да се, због политике јачања институција Српске, залаже за јачање Универзитета у Источном Сарајеву, те да је упознат да постоје одређени проблеми између професора и ректора, као и да ће се у наредном периоду радити на снижавању тих тензија.

„Морамо то брзо да ријешимо. Не смијемо се бавити сами собом. Ни Ректорат, ни професори у Источном Сарајеву не смију се бавити сами собом и морају бити у функцији јавног националног интереса“, рекао је Додик.

Предсједник СНСД-а је на трибини у Источном Сарајеву нагласио да је поносан на чињеницу што је у ово вријеме тешких изазова учинио најтеже, односно што је сачувао Републику Српску и њене институције, упозоривши да разноразни међународни мешетари настоје да шире такву атмосферу да би народу згадили институције Српске.

Додик је нагласио да народ у Републици Српској може да бира између двије политике, и то оне коју проводи СНСД, који ради на јачању Српске, тако што отвара радна мјеста, што је национални приоритет, те политике данашње опозиције која напада оне који представљају институције.

„Република Српска је данас институционално стабилна и зна шта ради. Нећу вас одвести ни у какав егзодус, нити рат.Нећу вам дати немирне ноћи, већ ћу дугорочно и стрпљиво да се борим да градим самосталну Републику Српску која данас има више пријатеља него што је икад имала“, нагласио је Додик.

Додик је поручио радницима некадашње Расклопне опреме „Енергоинвеста“ /РАОП/да је увјерен да је руски партнер добро рјешење, јер се покушава обезбиједити да што прије крене производња.

„Нико од радника РАОП-а неће бити ускраћен за права која има. Када ће се то ријешити не могу да лицитирам, али ће се у поступку рјешавања убрзати питања која су у вези са самом Владом и оним што је она одлучила да учини“, рекао је предсједник Српске.

Он је напоменуо и да институције Српске са партнером из Јужне Кореје раде на томе да болница у Касиндолу добије врхунску медицинску опрему.

Додик је рекао да је, за разлику од неких из опозиције, отишао у Хашки трибунал да свједочи на позив првог предсједника Српске Радована Караџића, те најавио да ће се радо одазвати и уколико га позове одбрана генерала Ратка Младића.

Када је ријеч о сарадњи са Србијом, Додик је нагласио да ће се залагати за сарадњу са свим политичким представницма у Београду, очекујући да Република Српска добије безрезервну подршку, без обзира на то ко је на власти.

„Политика од које би из Београда наређивали шта ћемо ми овдје радити није добра за нас. Нећу да будем експонент те политике, јер сигурно је да пуно боље разумијем потребе Источног Сарајева него што то чини неко у Београду“, рекао је предсједник Додик.

Он је поновио да подржава идеју да Хрвати у БиХ требају добити трећи ентитет у Федерацији БиХ, истичући да би то ојачало позицију Српске.

„Јужни ток“ ријешити унилатерално са Русијом

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас у Источном Сарајеву да ће Српска, уколико Савјет министара БиХ не донесе одлуку којом се подржава изградња крака гасовода „Јужни ток“ у Републици Српској, то питање с Русијом ријешити унилатерално.

„Русија настоји да са међународно признатим институцијама направи одређене уговоре о том гасоводу, а у нашем случају је то Савјет министара БиХ. Савјет министара није донио одлуку подршке. Република Српска сматра да оно што нам припада треба да добије подршку. Ако и даље буду с тим оклијевали вјерујем да ћемо са Русима ићи на унилатерално рјешавање тог питања“, рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а на страначкој трибини.

Он је истакао да, иако је Федерација БиХ /ФБиХ/ одбила учешће у пројекту гасовода „Јужни ток“, Република Српска од тога не одустаје.

„Разговарао сам о томе са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом о томе кад сам био у Москви и будите сигурни да ћемо наћи рјешење да то буде реализовано у Републици Српрској“, нагласио је Додик.

Наводећи да се тражи формално прихватљиво рјешење, Додик је рекао да је јуче у Санкт Петербургу одржан састанак представника Српске са руководством „Гаспрома“ и да ће се „ствари кретати у правцу да буду олакшане процедуре“.

Према његовим ријечима, и садашњи гасовод који долази до Сарајева биће снажно ојачан са одређеним станицама и неким другим стварима које ће да обезбиједе потпуну енергетску сигурност и овог дијела Српске.

 

 

 

 

Архива