Српска неда право на самопредјељење

27.03.2014 Актуелно

„Ми знамо да желите самосталност и да сте препустили нама да одлучимо у ком моменту ћемо тражити већу самосталност него што је данас имамо“, рекао је Радмановић, који је и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Радмановић је на трибини СНСД-а у Источном Сарајеву истакао да ова странка осјећа оно шта грађани Српске хоће, шта желе и шта могу.

„Ми смо ту да одлучно бранимо интерес свих грађана Републике Српске. Тај интерес је у овом тренутку у оквиру БиХ просперитетна и самостална Српска, а у будућности ко зна како самостална Република Српска“, нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме много више притисака на Републику Српску долази из Федерације БиХ /ФБиХ/, земаља окружења и ЕУ, него што то говори опозиција.

„Притисак на промјене Устава БиХ много је већи, него што се то може осјетити, и то са тенденцијом да се покуша промијенити улога Српске у БиХ. СНСД то неће дозволити већ ће и даље одлучно бранити дејтонску самосталност Републике Српске“, рекао је Радмановић.

Он је поручио да неће бити дозвољено да било ко на штету Српске било шта промијени.

„То је порука онима из другог ентитета, из сусједних земаља који мисле да нешто могу да промијене без нас, онима који нас уцјењују у Европском парламент, а да не знају какво је стање овдје и не желе да питају шта мисле легитимни представници српског народа“, рекао је Радмановић.

Он сматра да Украјина има везе са БиХ и Републиком Српском, иако то неки негирају, подсјетивши да је европски парламентарац и извјестилац за БиХ Дорис Пак рекла да одавно чека немире у БиХ и Украјини, док је Јелко Кацин поручио политичарима у БиХ да ће им се десити, уколико не буду слушали, оно што се дешава у Украјини.

„Те поруке су се видјеле у немирима у ФБиХ који нису били социјални, већ су имали и имају политички карактер“, сматра Радмановић.

Он је навео да европски и амерички званичници ових дана долазе у БиХ и убјеђују да БиХ гласа за резолуцију против Русије.

„Само БиХ и Србија у Европи нису прихватили санкције против Русије. Грађани Српске не подржавају санкције Русији и зато никада нећемо гласати за то“, рекао је Радмановић.

 

 

 

Архива