СДС са својим приједлогом укинуо ентитетско гласање

11.03.2014 Актуелно

 

„Покушавајући да ријеше један проблем, који објективно постоји, а то је да нема ванредних избора у нашем законодавству и да се они не могу организовати на четири године, СДС је направио други још већи проблем“, рекао је Радојичић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је појаснио да су у приједлогу закона, који су поднијели Младен Босић у Представничком дому, а Огњен Тадић у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, направили огромну грешку, јер су фактички укинули ентитетско гласање.

„Ентитетско гласање је била тема о којој смо годинама расправљали са Харисом Силајџићем и другима, и љубоморно га бранили, да би се сада десило да га једна српска странка, макар и око једног питања, практично укине“, нагласио је Радојичић.

Потпредсједник СНСД-а је појаснио да је, према Приједлогу закона који је дао СДС, предложено да се Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ може фактички распустити само гласовима представника из Федерације БиХ са двије трећине гласова оних који су присутни, не водећи рачуна о ентитетском гласању.

„То је апсолутно неприхватљиво. Ми смо рекли да било какав пренос надлежности са нивоа ентитета и њихових компетенција, било да је ријеч о Народној скуштини, предсједнику или Влади, на ниво Изборног закона БиХ не долази у обзир. Међутим, ово што је предложено је још горе“, рекао је Радојичић.

Он је додао да му није јасно зашто било коме треба да доводи у питање категорију која је Уставом гарантована, односно енитетско гласање о свим питањима у БиХ, наводећи да сада СДС предлаже да се на овој конкретној теми практично Република Српска може искључити из гласања и одлучивања о распуштању парламента БиХ.

„СДС је донио измјене закона по хитном поступку на које није могуће амандмански ђеловати, по принципу узми или остави. Ми не може подржати било какво редуковање ентитетског гласања. Људи су направили огромну грешку и проблем, јер су вратили на сто питање етитетског гласања које смо ми скинули прије четири године“, рекао је Радојичић.

СДС је по хитном поступку упутио у Парламентарну скупштину БиХ Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ ради стварања услова за одржавање пријевремених избора са пуним мандатом изабраних представника, изјавио је јуче потпредсједник ове странке Огњен Тадић.

„Ово је најбољи начин за рјешавање политичке кризе у Републици Српској и Федерацији БиХ који може омогућити да грађани свој став о жељи за промјенама у оба ентитета искажу на изборима, а не на улици“, рекао је Тадић.

 

 

Архива