Русија чврсто уз Дејтон, Додику одликовање

11.03.2014 Актуелно

 

Поручено је то са данашњег састанка предсједника Републике Српске Милорада Додика и министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова који је одржан у Москви.

Током сусрета размотрена су актуелна питања кризе у БиХ, при чему је истакнута неопходност да све стране у БиХ, као и међународна заједница, строго поштују Дејтонски споразум.

Мир и сарадња

Додик је захвалио руским властима, јер Руска Федерација, са принципијелном одговорношћу, стоји иза међународног права, а самим тим и иза Дејтонског споразума, који је гаранција очувања стабилности.

– Русија је и кроз свој ангажман у Савјету за имплементацију мира и Савјету безбједности, заступала исте ставове о БиХ, који подразумијевају да сва питања морају бити ријешена договором три народа – рекао је предсједник Додик, додајући да је то подршка миру и стабилности у БиХ.

Лавров је нагласио да Русија и Република Српска имају тијесне везе и низ заједничких пројеката, посебно у области енергетике.

– Да би се односи са БиХ развијали успјешно и били што ефикаснији, за Русију су веома важни мир и стабилност БиХ – рекао је Лавров који је, у том смислу, високо оцијенио Додиков допринос очувању Дејтонског споразума, што је у интересу свих конститутивних народа.

Из Кабинета предсједника Републике Српске саопштено је да је на састанку разговарано о изградњи крака гасовода „Јужни ток“, Рафинерији нафте у Броду, истраживањима нафте које води „Гаспром“ као и активностима Збер банке у РС.

Из руског Министарства иностраних послова је саопштено да је на састанку Додика и Лаврова потврђена опредијељеност за даљи развој узајамне сарадње, прије свега у оквиру реализације крупних енергетских пројеката на територији РС и БиХ.

Наглашено је да је изражено обострано задовољство развојем трговинско-економских, те инвестиционих и културно-хуманитарних односа.

Одликовање

Додику је данас Његова светост патријарх московски и цијеле Русије Кирил уручио одликовање Фонда јединства православних народа за истакнуту дјелатност на јачању јединства православних народа и унапређење и јачање хришћанских вриједности у друштву.

Лавров је, честитајући предсједнику РС на одликовању, истакао да је оно оцјена доприноса Додика промовисању заједничког цивилизацијског заједништва.

Одликовање је Додику уручено у сали црквених савјета Храма Христа Спаситеља.

Додик је рекао да је веома почаствован додијељеним признањем, које се додјељује у координацији Руске православне цркве и Кабинета предсједника Русије.

– Ово драгоцјено признање даје наду да ћемо заједно, у миру и слози, у борби за напредак и добро наших људи и народа, сачувати слободу и достојанство, који су нам толико важни. Наш Бог је Бог слободе, наша вјера у таквог Бога начинила је од нас слободарске народе. Све што се догађа посљедњих година у Русији, а што сваки човјек у Републици Српској пажљиво прати је повратак достојанства – рекао је, између осталог, предсједник РС обраћајући се присутнима.

Нагласио је да нам Русија помаже и да нам је помагала кад нам је било најтеже, не само морално, него и материјално, што нас обавезује на вјечну захвалност и љубав.

Свечаности у Храму Христа Спаситеља присуствовали су директор Секретаријата за вјере РС Драган Давидовић, режисер Емир Кустурица и велики број дипломата и високих званица из јавног живота Русије.

Додик би данас, према наводима из његовог кабинета, требало да разговара и са представницима компаније „Зарубежњефт“ и другим фирмама које су присутне у РС. Додик је раније казао да ће на састанцима бити ријечи и о новим могућностима сарадње.

Украјина

Тема разговора Милорада Додика и Сергеја Лаврова била је и актуелна међународна и регионална питања. Додик је потврдио да је са Лавровим разговарао и о ситуацији у Украјини и на Криму.

– Став Русије је да треба поштовати међународно право и право народа на изражавање става на миран начин. Русија је против ескалације војних активности и било каквог мијешања са стране у процес који је политички одређен као изјашњавање људи на територији Крима – рекао је Додик.

 

 

Архива