Референдуми у свијету капитална искуства за Српску

22.03.2014 Актуелно

„Љутио се неко или не, желим да знате да ми то веома добро пратимо и радићемо примјену најбољих свјетских искустава када за то дође вријеме“, рекао је Додик, коментаришући ситуацију у Украјини и кримски референдум.

Он је на конференцији за новинаре послије сусрета са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем навео да је референдум на Криму био демократски изражена воља народа који тамо живи, да је био легалан и легитиман и у складу са Повељом УН.

Додик је истакао да Српска гледа на све те сличне ситуације и види шта се дешава у италијанској покрајини Венето, да се ускоро очекује референдум у Шкотској и да се нешто дешава и у Каталонији.

Он је навео да је обавијестио Вучића о ставу Српске поводом ситуације у Украјини и кримског референдума и додао да разумије позицију Србије, која је била експонент драматично непоштене међународне политике у вези са Косовом и Метохијом и насилним отцјепљењем.

То су, подсјетио је предсједник Српске, подржале многе земље које сада говоре да у Украјини то није било легитимно, а на Косову јесте.

Према његовим ријечима, то им није сметало да у Србији подрже угрожавање територијалног интегритета.

„Када је ријеч о Криму, који је историјски раније припадио Русији, ти западњаци су лако прихватили чињеницу да је Никита Хрушчов волунтаристички предао Крим Украјини“, навео је Додик.

Говорећи о ставу Србије о Украјини, Вучић је рекао да је Србија увијек била и јесте за поштовање међународних норми и територијалног интегритета, али да не треба да јој држе предавања они који су згазили њен територијални интегритет.

Вучић је рекао да о ситуацији у Украјини још не постоји званичан став Србије, јер она тренутно има техничку владу.

Према његовим ријечима, Србија је на путу ка европским интеграцијама и има своје обавезе, али неће имати непријатељски став према Русији.

Он је истакао да ће Србија покушати да заштити своје интересе и заузме одговоран став према свом народу и да мора имати баланс.

Вучић је додао да разумије Додиков став, јер већина Срба то подржава, али да Србија такав став не мора имати.

Он је истакао да Влада Србије није ни руска, ни њемачка, него српска која ће водити интересе о својим грађанима. „Хоћете да уведемо санкције према Русији, имамо непријатељски став? Мислим да то није одговорно“, рекао је Вучић.

Додик: СНСД би прихватио сарадњу са СНС-ом

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да би као лидер владајуће партије у Републици Српској и као важан партнер у БиХ, прихватио да са СНС-ом Александра Вучића буде потписана и договорена заједничка сарадња на питањима која би требало да рјешавају државни органи двије земље. 

„У том погледу можемо да разговарамо о том питању“, рекао је Додик након састанка са предсједником СНС-а Александром Вучићем у Београду.

Он је навео да није било никакве његове опструкције у вези са изборима у Србији, наводећи да су постојале жеље разних кругова у Републици Српској да било какав примјер и маргиналне појаве прикажу као драстичне појаве.

Додик је честитао СНС-у бриљантне резултате на овим и претходним изборима, наводећи да то представља за њега лично важно политичко освјежење и политичку чињеницу коју уважава.

„Нас интересује јака и моћна Србија“, рекао је Додик.

Он је додао да је Србија добила моћну власт.

„Кључно питање наше егзистенције у Републици Српској јесте јака и што јача Србија и ту немам никакве дилеме за подршку коју сам пружио и коју ћу давати“, нагласио је Додик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива