Додик: Неће бити никаквог »Дејтона два«

09.03.2014 Актуелно

 

„Основни проблем је што никад није проведено оно што је наведено у Дејтонском мировном споразуму, него је почело да се руши оно што је написано. Кривицу за нефункционисање сноси искључиво међународни фактор, који је покушао да прави илузије о БиХ, а та илузија се непрестано руши и зато сада сви покушавају да направе неки договор о томе“, рекао је Додик Срни, коментаришући поруке неких међународних бивших и актуелних званичника да је вријеме за „Дејтон два“.

Он је додао да је јасно да подршка разним окупљањима грађана од странаца и захтјеви за тим да се успоставља нови уставни поредак говори о томе да је ријеч о синхронизованој акцији.

„Нико овдје не смије да буде наиван ни да запостави координираност те врсте“, рекао је Додик и додао да је очигледно да позиви на „Дејтон два“ црпе снагу из једног центра, који је осмислио те активности.

Предсједник Српске истиче да се Дејтонски мировни споразум, као међународни уговор, мора проводити, а не слободно тумачити.

„Република Српска има довољно компетенција да одбрани своје уставне позиције. Једино разграђена и омекшана политике из Републике може направити највећу штету Српској, а ја сам увјерен да се то неће десити“, нагласио је Додик.

СДС се „извлачи“ из приче о пријевременим изборима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да СДС покушава да се „извуче“ из своје приче о пријевременим изборима, те да сада спекулише и позива се на парламент БиХ.

Коментаришући најаву СДС-а да ће у парламентарну процедуру по хитном поступку упутити приједлог измјена Изборног закона БиХ, по којима би се пријевремени избори одржани у посљедњој години мандата односили на пуни мандат, Додик је Срни изјавио да за СНСД пријевремени избори не представљају проблем, те да очекује да СДС покрене захтјев, али у парламенту Српске, након чега ће одмах добити сагласност.

„Очекујемо да утврде датум када ће се одржати пријевремени избори и ми ћемо то подржати. Не морају уопште да се брину да неће имати већину за то“, поручио је предсједник СНСД-а.

Додик је поновио позив СДС-у да Народној скупштини Републике Српске поднесе захтјев за пријевремене изборе или да престане да прича о томе.

 

 

 

 

Архива