Опасан „државни аутизам“ у Сарајеву

27.03.2014 Актуелно

 „Надам се и вјерујем да ће те болести бити брзо преболоване и да ћемо схватити да нам је свима корачати заједно напријед“, рекао је у Источном Сарајеву Шпирић, који је и министар финансија и трезора.

Према његовом мишљењу, од Дејтона до данас никад већа мржња није била унутар бошњачког, српског и хрватског корпуса. Он сматра да су ове мржње можда и веће од међунационалне.

„Нема бољег амбијента за паљење различитих фитиља, а на тој ватри никад се не зна како ће се ко угријати“, рекао је Шпирић на трибини СНСД-а.

Он је захвалио грађанима Српске што нису насјели на тезу да тобожњи револт или социјални бунт какав је био у Федерацији БиХ /ФБиХ/ буде улаз у уставну прекомпозицију БиХ.

„То је показало да је Српска сазрела као демократска република“, сматра Шпирић.

У задње вријеме, каже Шпирић, живимо у загрљају неуспјеха у институцијама власти БиХ.

„Настојали смо да одржимо дејтонски курс БиХ, што је интерес свих, па и Републике Српске. Вријеме испред нас је веома сложено и ми представници Српске у Сарајеву суочавамо се са великим изазовима“, нагласио је Шпирић.

Он је подсјетио да у посљедње три године није дошло до раста буџета институција БиХ, захваљјући представницима Српске у заједничким институцијама, што није добро само за Републику Српску, него и ФБиХ.

„Требало је 15 година да их убједимо да су социјална и развојна компонента на нивоу ентеитета и да тамо треба да буду. И неће расти буџет, не зато што смо ми против институција БиХ, него што објективно тим институцијама не треба суфицит, а да истовремено грађани у ентитетима живе у стању социјалне потребе“, рекао је Шпирић.

Он је поручио да су једини одговор за стабилну Републику Српску Милорад Додик и СНСД.

„Много је власт СНСД-а урадила у Српској и свако ко је добронамјеран то мора види – од зграде Владе, Палате предсједника, болница, школа, километара путева и других пројеката“, навео је Шпирић.

 

 

 

Архива