Милорад Додик: Бесмислица је да подривам Вучића

23.03.2014 Актуелно

БЕОГРАД – Отворено.
– Нисам изненађен резултатима избора у Србији. Сва истраживања и прогнозе су указивали на убедљиву победу СНС и Александра Вучића и на крају се то и обистинило. Грађани Србије су плебисцитарно дали подршку политици која се базира на правди и реформама. Већ сам честитао Вучићу на изборном резултату и уверен сам да ће политике за које је добио подршку успети ефикасно да спроведу у живот, на задовољство грађана у Србији – каже у интервјуу за Курир председник РС Милорад Додик.

Опозициони СДС тврди да подривате српску владу и Вучића?
– То је још једна од бесмислица којом се већ дуже време служе одређене политичке опције које не могу да на изборима добију подршку какву прижељкују њихови финансијери. С Вучићем и целом Владом Србије ја и сви легитимно изабрани органи РС имали смо и имаћемо више него коректну сарадњу, а све у циљу просперитета нашег народа са обе стране Дрине. Доказ за то јесте наша интензивна комуникација, као и јучерашњи састанак.

С ким боље сарађујете, с Томиславом Николићем или с Борисом Тадићем?
– Да се разумемо, ја сарађујем с председником Србије, а то је човек који се непосредно бира и чији је легитимитет неспоран. Некада је то био Борис, данас је то Тома, а за мене и РС је најважније да с државом коју после Српске највише волимо имамо конструктивне односе који представљају гарант очувања српске државности са ове стране Дрине, и то први пут у историји.

С Тадићем сте ишли и на утакмице и учествовали на конвенцијама и у предизборним кампањама?
– Да, ишао сам на утакмице с Борисом, а оно што нам је свој тројици заједничко је да навијамо за Партизан. Честитам Партизану на победи против Макабија. Наравно, и Црвеној звезди желим успех на међународној сцени. Нажалост, у последње време имам мало времена да испратим спортске манифестације, али бих се радовао кад бих имао прилику да одгледам још неки кошаркашки спектакл са актуелним председником. Последњи пут смо председник Николић и ја одгледали фудбалску утакмицу репрезентације Србије.

Како гледате на изборни дебакл ДСС и оставку Војислава Коштунице, били сте блиски и добро сарађивали, видели се са њим у кампањи у Андрићграду?
– Веома ценим Коштуницу, који је много тога урадио за РС и жао ми је што није остварио бољи изборни резултат. Оставком је потврдио да је високоморалан политичар, какви ретко станују на Балкану.

Честитали сте Србији на хапшењу Дарка Шарића?
– Да, сматрам да је врло битно то што је Шарић ухапшен и што ће бити процесуиран. Такав успех свих служби које су у процес хапшења биле укључене у сваком случају подиже углед Србије у свету, а то за РС може да има само позитивну конотацију. Ми у РС смо спровели процесе одузимања имовине судским путем од људи који су били у блиским везама са Шарићем. Познат је случај шећеране из Бијељине, која је сада у државном власништву и у току је процес и програм њеног ојачавања.

Јесу ли се службе у Републици Српској бавиле тим случајем, кажу да је ординирао и имао контакте свугде у региону?
– Надам се да ћете разумети што вам не могу директно одговорити на ово питање, јер су неки процеси још увек у току. У сваком случају, желим да нагласим да је полиција РС активни учесник у борби против криминала, не само у РС него у читавом региону.

Против Мирослава Мишковића води се судски процес, а један траг његових инвестиција и послова је у РС.
– Па није само у РС. Мишковић је са својим пословима био присутан у Црној Гори, Македонији, Бугарској и ко зна где још. Уверен сам да ће судски поступак дати одговоре на питања везана за легалност свих његових пословних операција. Разумећете што као председник РС не могу да коментаришем судске поступке који су у току.

Како одговарате на процене да се ближи ваш политички крај?
– Процењује само народ, и то само на изборима. А ја изборе очекујем с нестрпљењем и великим оптимизмом.

Нема прекрајања Дејтона
СРПСКА МИ ЈЕ НА ПРВОМ МЕСТУ

Нисте по вољи међународној заједници?
– Пре неколико дана добио сам једну од највећих награда, одликовање Међународног фонда јединства православних народа за истакнуту делатност на јачању јединства православних народа и унапређењу и јачању хришћанских вредности. Ту награду су добили Путин и Новак Ђоковић. Тако да не знам о којој међународној заједници причате. Сигурно нисам по вољи политичким субјектима који би да прекрајају Дејтон без српског народа и да нам одузимају оно што смо мукотрпно стварали. Њима могу да обећам да им и даље нећу бити по вољи, јер ћу наставити да браним Српску и сваког њеног грађанина.

Претња
Опозиција у РС покушава пренети протесте

Опозиција у РС тражи ванредне изборе, инсистирајући на томе да грађани лоше живе и да је тешка економска и социјална ситуација?- У Србији се стицајем неких чудних околности више чује глас опозиције него људи који се боре за бољи живот грађана у ситуацији која није једноставна нити лака. Ми смо стално изложени притисцима како из Федерације, тако из дела међународне заједнице који иду у правцу смањивања овлашћења РС и промене Устава. У таквој ситуацији јако је тешко да Влада на челу с премијерком Цвијановић ефикасно ради. Међутим статистике најбоље демантују опозицију која се поново уједињује само са једним циљем да приграби што већи део бенефиција за себе, а не за срспки народ. Да појасним, у протеклој години имамо пад стопе незапослености, раст индустријске производње и смањења нивоа задужености. Ситуација у Српској је и даље тешка, али Влада премијерке Цвијановић за разлику од других влада у региону је у константној комуникацији са народом, практикује чак и отворене седнице Владе у циљу изналажења начина да се обезбеди већи ниво запослености и већи ниво примања. У данима који су испред нас поново ћемо изаћи са конкретним мерама које ће бити усмерене ка побољшању животног стандарда сваке породице у РС и овај пут ћемо те мере адекватно презентовати јер у последње време ми радимо и немамо много времена да се по медијима шепуримо са нашим активностим што опозиција злоупотребљава и креира негативну атмосферу у јавности. У току је, бар што се опозиције тиче, покушај копирања дешавања у Сарајеву и другим градовима Федерације преношењем назови грађанских протеста који за крајњи циљ имају урушавање Српске. Више пута сам господи из опозиције нудио изборе, али они се сваки пут када треба да изаберу датум разбеже. Морате да знате да је ово изборна година и да су редовни избори заказани за октобар те да смо и ја и СНСД спремни да са људима из прошлости који и даље воде опозицију још једном укрстимо аргументе у нормалном изборном процесу. Шта знају доказали су у општинама у којим су грађани заборавивши како су вршили власт када су за то имали шансу, поверовали пре две године у њихова обећања. Данас тамо царује анархија, сви или готово сви развојни пројекти су прекинути, не исплаћују се социјална давања, а ниво задуживања свакодневно расте.

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива