Мајкић: СНСД своје ставове гради сам

23.03.2014 Актуелно

 

Мајкићева је, коментаришући јучерашњи састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем, нагласила да Српска веома држи до односа са Србијом и да зна ситуацију у којој се та земља налази, али да ни на који начин не жели да отежава околности.

„СНСД своје политичке ставове гради сам, а у сваком случају увијек је добро да имамо таквог пријатеља“, рекла је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Додик и Вучић састали су се јуче у Београду и договорили формирање новог тима који би радио на унапређењу односа Србије и Српске, у оквирима Споразума о специјалним и паралелним везама.

ЕУ неће одустати од провођења одлуке „Сејдић-Финци“

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента Бих Душанка Мајкић сматра да ће се ЕУ у новој стратегији за БиХ бавити конкретним пословима, али да неће одустати од рјешавања имплементације одлуке „Сејдић и Финци“, које ће са политичких лидера пренијети на институције БиХ.
„Како то замишља ЕУ и по чему се може разликовати став лидера СНСД-а и мене као посланика ове странке у Парламентарној скупштини и на који начин бих ја или неко од мојих колега могли другачије гласати у односу на оно што је већ показано до сада?“, рекла је Мајкићева на конеференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је додала да је сада евидентно да се одлука суда у Стразбуру не може провести без омогућавања пасивног бирачког права припадницима неконститутивних народа за највише државне функције и онемогућавања избора хрватског члана Предсједништва бошњачким прегласавањем и да ће ЕУ на томе истрајати.

„Морамо оба проблема ријешити једним потезом, али као одговор на то имамо активности СДП-а и снажан притисак Дениса Бећиревића да се одржи сједница Колегијума, односно наставак сједнице Представничког дома од 21. јануара, када је требало да се гласа о приједлозима за измјену Устава БиХ у складу са пресудом, на начин да би се Хрвати прегласали“, рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, за СНСД је неприхватљив захтјев предсједника СДП-а Златка Лагумџије упућен ЕУ да се БиХ третира као посебан случај.

„Сви знају да БиХ неће добити никакву повластицу на извршавању европских обавеза, а Лагумџија је највише наудио БиХ, тражећи да се ЕУ према њој односи као према инвалиду“, рекла је Мајкићева.

Она је навела да Република Српска има много више капацитета за испуњење европских обавеза, али да је закочена партнерима у Федерацији.

Мајкићева је навела да је Република Српска одмах по доношењу одлуке „Сејдић и Финци“ предложила најједноставније рјешење, који није мијењала, али да је кажњена чекајући договор федералних политичких партнера.

„Без провођења пресуде не ступа на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању, а без њега нема ни кредибилног партнерства са ЕУ и то се неће промијенти, јер нико неће посматрати БиХ као инвалида који не може испунити услове“, рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила и да је Република Српска предложила најједноставнији начин координације институција на европском путу, којим су уважене све обавезе ентитета и државе, али да бошњачка страна није прихватила консултације и усаглашавање о европским питањима, без којег нема финансијских средстава ЕУ.

Говорећи о преносу надлежности, Мајкићева је рекла да су многе од њих пренесене под мотом функционалности и да многе то нису постигле, али да бошњачка страна не да да се то питање отвори ни на једном пољу.

„На нивоу БиХ 72 институције ником не полажу рачуна и оне на овакав начин не могу опстајати. Министарство одбране троши годишње 300 милиона КМ, али од 2006. године су остали сви кључни проблеми. Оружане снаге БиХ су сада скупље и неефикасније од биших ентитетских војски“, рекла је Мајкићева.

Она је изразила и незадовољство и стањем у Управи за индиректно опорезивање, коју, како је рекла, многи оцјењују леглом криминала и корупције.

„Свака значајнија инвестиција за Републику Српску је предмет негације на нивоу БиХ, видимо какве проблеме имамо око крака гасовода ‘Јужни ток’, око хидроелектрана на Дрини“, рекла је Мајкићева.

Она је указала и на заустављање структуралног дијалога о реформи правосуђа, иако постоји обавеза из поглавља 21 приступног пута ка ЕУ, као и на манипулације са питањем рјешавања државне и војне имовине.

Мајкићева сматра да се питање војне и државне имовине неће ријешити у догледно вријеме.

„Страшна потреба Бошњака да се војна имовина укњижи и чврст став да се ништа не уради на питању државне имовине су плод жеље да се што прије активира МАП и да се задржи ОХР, као предуслов за рјешавање остале државне имовине“, навела је Мајкићева.

Она је подсјетила да је комисија Савјета министара својевремено постигла консензус око та два питања, али да је министар Дамир Хаџић напустио полазни договор лидера СНСД-а и СДП-а, тражећи сасвим другачији основ за разговоре.

„Ако се овим стварима дода и то да сваки други закон представља настојање за преузимањем надлежности Републике Српске, онда је јасно какве су шансе да се направи и најмањи договор и колико је ова земља немогућа мисија“, поручила је Мајкићева.

Према њеном мишљењу, та ситуација ће трајати док достојанство Републике Српске и жеља и воља њених политичара пристају да се боре да се ствари поправе, а оног момента када те воље не буде и сама БиХ ће доћи у питање.

„Међународна заједница ће морати да каже ко је кривац, сваки пут кад смо ми криви ми ћемо то признати, али нећемо признати ако највећи број одлука не зависи од Републике Српске, а она је директно кажњена, јер не може да се иде бржим кораком у Европу“, поручила јеј Мајкићева.

Сумњам у добре намјере

Члан Извршног одбора Главног одбора СНСД-а Душанка Мајкић изразила је сумњу у добре намјере Штаба незадовољних бораца позивом премијеру Републике Српске Жељки Цвијановић да дође на разговоре са њима у парк „Младен Стојановић“.
Мајкићева је подсјетила на став премијера Српске да сви неспоразуми треба да се рјешавају дијалогом и да је спремна на разговор са свима.

„Ако је то са добром намјером, онда се зна гђе се ти разговори воде, али тражити да предсједница Владе дође у парк прелази све границе добрих намјера“, рекла је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Коментаришући изјаву предсједника НДП-а Драгана Чавића да МУП припрема хапшење припадника опозиције, Мајкићева је рекла да се на челу ове институције налази професионалац, изразивши увјерење да он никада неће направити такву грешку.

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива