Јединство и разумијевање руководства и народа сачувало Српску

03.03.2014 Актуелно

 

„То јединство била је нерјешива препрека за све, стране и домаће мешетаре који су у периоду од 2006. до данас планирали да заврше причу са Републиком Српском. Ова власт и ова политика, али првенствено огромна подршка народа за ту политику, била је пресудна да се то не деси, и да умјесто Републике Српске почну проблеми за БиХ“, истакао је предсједник Републике у интервјуу Срни.

Он је нагласио да су Република Српска и њен народ суочени са једним веома опасним феноменом, готово незабиљеженим у историји.

„То је феномен у коме се с једне стране тврди да за Републику Српску нема никакве опасности, да је она трајна и сачувана, и да су све приче о њеној угрожености само измишљотина власти да би скренула причу са економске ситуације.

С друге стране, тврди се да је Република Српска економски уништена и да је због тога на рубу пропасти и лак плијен сваком спољном непријатељу, како у Федерацији БиХ, тако и некој евентуалној широј акцији међународног карактера“, рекао је предсједник Додик.

Он је констатовао да је видљива потпуна неспојивост ове двије тврдње. „Ако је Република Српска некоме циљ и могући плијен, онда није тачно да она није угрожена и да је политика која чува њену позицију и статус непотребна и измишљена. Осим те очигледне недосљедности, тезе које заступа опозиција, у недостатку стварних аргумената и политике коју би народу понудила, изузетно су опасне“, нагласио је предсједник Републике.

Он је у интервјуу Срни упозорио да су те тезе опасне, јер опозиција упорно убјеђује грађане Српске да је Република Српска потпуно сигурна и очувана, и на тај начин отупљују и спречавају могућност јасног и недвосмисленог информисања народа о могућим пријетњама, те самим тим умањују и могућност јасног и снажног одговора Републике Српске.

„Реалне економске тешкоће данас се покушавају искористити као начин којим ће се то јединство разбити, народ окренути против власти, а на власт довести оне који говоре да нема опасности, да нема спољних непријатеља, да је Република Српска сачувана, и да је наш једини проблем економија и власт. Као да они имају одговор за ту исту економију, и као да они имају било какав план“, рекао је предсједник Додик.

Уосталом, наглашава он, све што су знали и имали да понуде, они су то већ у прошлости урадили, а резултати њихове политике и данас су видљиви, и, нажалост, актуелна власт у Републици Српској свакодневно се носи са посљедицама тих „резултата“.

„Кажу нема напада на Републику Српску. Кажу сачувана је. Кажу то су измишљене приче. Власт живи у теоријама завјере. Је ли Украјина измишљена прича? Је ли резолуција Европског парламента о БиХ измишљена прича? Је ли подршка амбасада протестима измишљена прича? Је ли иницијатива коју најављује стари слуга међународних мешетара, Стипе Месић, за укидањем садашње структуре измишљена? Да ли смо ми толико наивни да све то игноришемо? Хоћемо ли исте испите да полажемо више пута у историји?“, запитао је предсједник Додик.

Шта је све могуће да се деси у пар мјесеци, када постоји воља одређених центара моћи, нагласио је Додик, показује примјер Украјине, која, са 45 милиона становника, гори пред очима свијета.

„Ако неко вјерује да је наша политика очувања позиције, овлаштења и интереса Републике Српске измишљена, да су све ово само приче које ми причамо да би замајавали народ, онда грађани треба да гласају против ове власти и желим им много среће са овим другима“, рекао је предсједник Републике.

Говорећи о економској ситуацији у Републици Српској, предсједник Додик је рекао да се ствари постављају тако као да је већ све пропало, уништено и сахрањено, само још није објављено у новинама.

„Као да се у свијету, Европи и Балкану дешавају економске бајке и успјеси, а код нас је нека зла, лоповска власт уништила одличну економију коју смо имали. Оптужују нас за губитак радних мјеста, а неће да кажу да су то радници предузећа која су они приватизовали. Они су генијалци који су за будзашто продали готово све што се могло продати, а ми смо неспособњаковићи који нису у стању да ријеше проблем радника који су изгубили посао управо због ‘њихове приватизације’. Е неће бити да је тако. Оптужују нас за задуживање они који су били свјетски шампиони у томе“, нагласио је Додик.

Он је рекао да грађани Српске морају да знају да садашња власт враћа кредите које су управо узимали они док су владали, те да не зна одакле им и морално и политичко право да говоре о задуживању Републике Српске.

„Питам се да ли заиста неко олако може да повјерује у њихове приче о апокалипси у Републици Српској. Овдје свако има некога да ли у Србији или Хрватској. Неки од наших комшија раде по Италији и Словенији. Грађани имају начина да се информишу каква је ситуација у тим земљама. Питам се да ли је потребно да се свакодневно објашњава да је ово једна од највећих економских криза у историји човјечанства. Да је ово једна од оних криза чијим размјерама и посљедицама ће се бавити историја.

Ја не кажем да је добро, чак не кажем ни да смо ми све добро урадили. Кажем да смо све добро хтјели, али да би вјероватно неке економске политике другачије дефинисали да смо могли да знамо да ће криза имати овакве размјере. Али видовити нисмо били. Нису то били ни они који су протеклих година водили далеко моћније економије од наше. Ипак, чак и у тим условима видљиво је шта је урађено“, нагласио је Додик.

Они који данас нападају буквално сваки потез власти, поручио је Додик, нека покажу само један објекат који су направили у својој вишегодишњој владавини, а тада није било кризе.

Он је нагласио да умјесто укрштања аргументације опозиција у Републици Српској радије подстиче незадовољне појединце да излазе на улице, подсјетивши да је прије неколико дана, на протесту који је организовала једна невладина организација из борачке популације, међу окупљеним на улицама Бањалуке било и чланство опозиционих политичких партија.

„Никако и никада нисам желио да изврнем чињеницу да у Републици Српској извјестан број људи не живи добро. Ми најбоље знамо с каквим се проблемима носе, јер, уосталом, нама се и обраћају за помоћ. Шта је у свему томе јадно? Јадно је да преко нечије несреће опозиционари покушавају да улицом дођу на власт. План је да сваки дан до избора на улици држе људе, како би створили атмосферу притиска и то не на власт, већ на народ, да гласа за њих, јер су они тобоже спасиоци. Пуна је Либија, Египат, Тунис, таквих спасилаца“, констатовао је предсједник Републике.

Напоменувши да њему замјерају што је организовао демонстрације против власти 2004. године, Додик је рекао да то није урадио тада, Република Српска данас не би ни постојала.

„То одговорно тврдим. Република Српска не би ни постојала. Од њеног потпуног нестанка дијелило нас је само пар корака. Срећом нису добили прилику да их учине“, нагласио је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Предсједник Републике Српске је рекао да ће власт у Српској и у наредном времену наставити да се бави реалним проблемима грађана на најбољи могући начин и колико то општи услови буду дозвољавали.

„Али, ако одустанемо од наше садашње политике одбране и очувања Српске, никада више у историји нећемо добити прилику за поправни испит. Једном изгубљена позиција више никада неће бити враћена. А грађани најбоље знају, да ли желе да живе у некој БиХ без Републике Српске. Виде ли они ту перспективу за себе и своју дјецу. Данас, чак и кад је тешко, ми смо своји на своме. Да ли је ико заборавио, да ли је размишљао шта значи не бити свој на своме“, истакао је Додик.

Он је рекао да је криза било и биће и оне ће се издржати, и Српска ће се опоравити и обновити, али, нагласио је предсједник Додик, ако се изгуби Република Српска, никада се више неће моћи вратити.

„С тога, позивам грађане Српске да то никада не забораве, посебно док буду слушали приче о томе како је све сигурно и ријешено, само да се ријеше неодговорне власти“, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу Срни.

 

 

Архива