Додик: Сарајево је кључ политичких проблема

22.03.2014 Актуелно

Додик је навео да Република Српска поштује Дејтонски споразум онако како је написан, али да су неки смислили да га направе тренирајући у БиХ неку изградњу државе.

„Сарајево је кључ политичких проблема, они немају рјешење. Посвађане елите бошњачког народа апсолутно блокирају све, а тиме појачавају наше увјерење да нам тамо није мјесто“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем.

Додик је нагласио да не доживљава БиХ као земљу у којој ће Република Српска трајно остати, свиђело се то некоме или не, те додао да људи у Српској не воле БиХ.

„Не волим је ни ја нешто посебно“, додао је Додик.

Он је рекао да мисли да се не крши међународно право ако би Срби из Републике Српске добили двојно држављанство са Србијом, напоменувши да Мађари у Србији имају двојно држављанство са Мађарском, а Бошњаци из Санџака са БиХ.

„Зашто то не би имали и Срби из Републике Српске? Ми не тражимо нешто што већ другима није признато и дато. Што се тиче љубави, ми не волимо БиХ и то је јасно. Ми желимо да ојачамо Републику Српску и њене потенцијале“, рекао је Додик.

Наводећи да разумије политичку позицију Србије када је ријеч о БиХ, он је рекао да сматра да су Срби у Републици Српској и БиХ предуго санкционисани разним немогућностима зато што је неко раније утврдио да су лоши момци.

Он је додао да ће јасно исказивање политичке воље Срба у БиХ морати да се поштује у наредном времену.

Додик је рекао да би волио да је било могуће да је референдум још јуче расписан, али да ће Република Српска пажљиво бирати тренутак.

„Ми се не осјећамо комотно у БиХ. БиХ је за нас огроман терет који нас неоправдано кошта. Република Српска би могла брже да није БиХ“, рекао је Додик, наводећи да је на нивоу БиХ све блокирано и ништа не функционише.

Он је рекао да је Република Српска дала све европске одговоре на отворена европска питања, као што је случај са одлуком „Сејдић-Финци“ и механизмом координације, али да већ четири године чека да се у Федерацији БиХ ријеши то питање и да се договоре.

„Када неког питате ко је крив, рећи ће Република Српска, што није тачно“, рекао је Додик, наводећи да БиХ четири године не може да аплицира за чланство, јер у Сарајву не могу да се ријеше ова питања.

 

Архива