Додик позвао СДС да поднесе захтјев за пријевремене изборе

07.03.2014 Актуелно

 

“Уколико СДС не поднесе захтјев за 10 дана, СНСД ће с коалиционим партнерима одржати састанак након којег ће одлучити о одржавању пријевремених избора, ако СДС и тада то буде желио“, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Из СДС-а су раније позвали Додика на пријевремене изборе, како би актуелна власт, навели су, смањила сопствену агонију и предали власт у руке људи који реално могу да је носе.

Позивали су Додика и да смијени актуелну владу и да се формира влада националног спаса до избора, али да власт ништа од тога није урадила.

Додик данас тврди да је спреман на изборе на којима ће, каже, поново поразити СДС.

Каже да СДС никада није понудио званичну иницијативу за те изборе у законом прописаном облику.

„Ви бирајте и мјесто и вријеме, шта год хоћете. Ми смо спремни да будемо тамо. Када ви кажете: избори су тада, ми смо спремни да будемо на тим изборима. Да вама из СДС-а учинимо услугу и да вас још једном поразимо на демократским изборима“, навео је Додик.

Још једном је поновио да сви требају бити свјесни да, уколико би се избори одржали за 60 дана, могу трајати само до новембра. Нека опозиција, каже он, сноси одговорност.

Додик тврди и да су „бескруполозне тврдње“ да је Зоран Новаковић, начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја у Градској управи Бањалуке био припадник хрватског Збора народне гарде – Зенги.

Због наводног Новаковићевог ратног стажа у Хрватској војсци опозиционари у Републици Српској и један број бораца је затражили су његову смјену с мјеста начелника.

“Лично сам упознат и могу да сједочим да је човјек рођен и живио у Хрватској, у Сиску. Када је добио позив за мобилизацију сјео је у аутомобил и побјегао у Словенију из Хрватске. Након 50 и нешто дана ови су видјели да га нема, водили га у евиденцији јер су мислили да је ту. Након тога су га искњижили из евиденције“, устврдио је Додик и навео да је Новаковић 3,5 године био борац Војске Републике Српске.

Додик наводи да се то не поштује те позива оне који га оптужују да „престану да лажу“.

И Новаковић је за РТРС демантовао тврдње да је био припадник Зенги и најавио тужбе.

Додик је поновио и тврдњу да је бањалучка Робна кућа „Боска“ била у безнађу, а да су данас ту запослени људи који примају плате.

“Жале се само и једино који нису успјели, а жељели су спекулативно да дођу до ‘Боске’. Осјећам одговорност према људима који су уложили у ‘Боску'“, навео је Додик.

 

Архива