Додик: Москва принципијелна – нема Дејтона два

13.03.2014 Актуелно

 

„На засједању Савјета безбједности УН, кад год се говорило о БиХ, амбасадор Руске Федерације је увијек уважавао ставове Владе Републике Српске. Ми смо пред сваки извјештај високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је био пун неистина и подметања за Српску, писали свој извјештај који је руски амбасадор употребљавао као чињенице и говорио о томе каква је реална ситуација“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Српске је додао да се на Дејтонском споразуму најбоље види чињеница да Русија остаје принципијелна у подршци међународном праву.

Додик је поручио да Русија није била земља која је подржавала и дозвољавала политичко насиље високих представника у БиХ.

„У разговору са /министром спољних послова Русије/ Сергејем Лавровим јасно је да Русија остаје свједок Дејтонског мировног споразума, као и гарант начина на који он може да буде промијењен, а то је само договором унутар БиХ, а никако интервенцијама са стране“, нагласио је Додик.

Предсједник Републике истакао је да Русија остаје важан савезник и да Српска не жели да напусти то савезништво.

Додик је навео да ЕУ мора да одигра конструктивну улогу у БиХ, да подржи функционисање система, а не насиље на улицама Федерације БиХ, које су подржавали поједини званичници Уније, истичући да су једва дочекали да до тога дође у БиХ.

„Наш став је јасан, када је ријеч о европским интеграцијама. Он, прије свега, подразумијева рјешавање проблема жСејдић-Финциж и механизма координације. Република Српска апсолутно има ишчишћене ставове, веома прецизне и јасне и ми не мислимо да их мијењамо“, поручио је предсједник Додик.

Према његовим ријечима, Европска комисија ће моћи да дефинише евентуалну нову политику према БиХ тек након избора у мају, односно формирања новог сазива Европског парламента, што се очекује у новембру.

„Ако Европа жели да овај простор иде брже ка интеграцијама, онда ће морати да пут БиХ ка ЕУ претворе у пут са двије брзине. Република Српска може да иде брже и ми смо заустављени на том путу. Ако желе да имају овај простор као партнера у ЕУ, онда морају да нам дају предност“, рекао је предсједник Додик. /крај/см/љљ

Улагања „Зарубежњефта“ у Српску нису завршена

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да су нова улагања руске компаније „Зарубежњефт“ у Српску, већа од 30 милиона евра, најбољи деманти свих настојања да се модернизација нафтне индустрије прикаже као пројекат који не даје резултате.
„Сасвим је сигурно да руски партнери неће одустати од пројеката на овом простору. У нафтној индустрији Републике Српске се редовно испаћују плате, одржава производња и број запослених, како је то уговором договорено“, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Предсједник Српске истакао је да је потпуно сигуран да руководство „Зарубежњефта“ има висок степен социјалне одговорности и да ће се и у наредном периоду о томе водити рачуна.

„Они имају одређене губитке, јер су заиста много инвестирали, а улагања још нису завршена. У разговору са представницима жЗарубежњефтаж у Москви као највећи проблем истакнут је транспорт нафте и нафтних деривата из Рафинерије у Броду, јер нема пруге, нити излаза ка Хрватској“, рекао је предсједник Додик.

 

Архива