Додик: Конфедерација, најбоље рјешење за БиХ

01.03.2014 Актуелно

 

„Имали бисмо договорених неколико заједничких функција, као што су спољни послови и заједнички простор, али бисмо имали свако своје јасне и чврсте надлежности, док би БиХ проводила само оно што се договори“, рекао је Додик.

Он је за београдски лист „Данас“ оцијенио да БиХ не може да преживи, јер је „она паћеничко мјесто за све“. „Уколико тај простор у било ком геополитичком смислу може да опстане, онда може да опстане само као конфедерација. Или чак и као унија добровољно удружених држава на њеном простору, од којих је једна Република Српска“, истакао је Додик.

Наглашавајући да је јасно да је БиХ нефункционална и „готово немогућа земља“, Додик је рекао да такво јасно увјерење постоји и у међународној заједници која и поред све војне, финансијске и обавјештајне присутности у БиХ, више није тако активна.

Коментаришући изјаву министра спољних послова Аустрије Себастијана Курца да је у БиХ потребно мијењати Устав, Додик је рекао да није пристојно да се политичар из друге земље бави Уставом БиХ.

„Ког устава, шта министар спољних послова Аустрије има с тим?! Није ни пристојно да се политичар из друге земље бави нашим уставом. То је онда директно мијешање у унутрашње ствари, какве-такве, никакве БиХ“, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли БиХ пријети украјински сценарио, предсједник Српске је рекао да сматра да су недавни немири били посљедњи покушај одређене групе у међународној заједници да моделира ситуацију сличну оној у Алжиру, Либији, Сирији, Тунису и Украјини.

„Циљ је био да се почетно социјално незадовољство брзо каналише у неке политичке захтјеве. Све то се могло видјети у Федерацији ових дана, гдје је у почетку на улицама свакако било социјално угрожених људи, али чије је незадовољство искористио, такозвани – невладин сектор, кога плаћају стране земље, да би у земљи направио хаос“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да Република Српска јесте суочена са изазовима економије, али да то није „куриозитет Српске“. „Имали смо губитке радних мјеста, али нисмо у банкроту, нити смо у икаквим видљивим могућностима да се то деси. Чак сам увјерен да Српска у овом тренутку проводи неколико инвестиција каквих нема ни у Србији ни у Хрватској“, навео је Додик.

Он је додао да Тужилаштво у БиХ, које проводи истрагу о насиљу и паљењима у недавним нередима у ФБиХ, има проблем зато што се многи странци уплићу и не дозвољавају да му ТВ куће достављају своје снимке и материјале.

„Данас у Федерацији постоји паралелна власт неких пленума и званичне власти која уопште није власт. Ти пленуми се одржавају по неким хладним домовима културе уз подршку странаца. Могли смо да видимо чак и глумца Радета Шербеџију, који тамо нешто подржава“, рекао је Додик.

Он је нагласио да постоји „неки посебно мотивисан политички интерес“ да се у БиХ инсценира ситуација за политички ангажман странаца, како би се моделирала нова структура БиХ.

„Тачно знамо имена људи који су у то уплетени и гдје су све стационирани ти страни стручњаци“, истакао је Додик, додајући да је циљ да се уз „неко наводно незадовољство створе предуслови за изборни процес који се очекује у БиХ крајем јесени“.

Он је оцијенио да је циљ промјена актуелне структуре власти и довођење – „бар што се тиче Републике Српске, мекше политичке структуре“.

„Структуре таквих које могу да се моделирају као што је СДС, као што су Младен Иванић, Драган Чавић, који је потписао извјештај о Сребреници. Он је фаворит међународне заједнице у Републици Српској, јер ће увијек потписати оно што се од њега очекује да уради. СДС је опет била првак свијета у сервилности према странцима“, рекао је Додик.

Он је навео да странци не могу ништа Српској док има садашњу власт. „Јер, док је ова власт у Српској, странци не могу да раде шта хоће. Странци мисле да овде треба да се тренирају, као да ми имамо нека три живота да се тренирамо с њима и да живимо у неком трећем животу, ако га буде“, рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је додао да не бјежи од ванредних избора, али да сматра како би они били „непотребна и компликована авантура“.

„Они нису предвиђени ни уставом ни законом, јер треба мијењати Устав БиХ, а већ четири године не успијевамо да се договоримо ни око неке баналне ситнице. По анкетама које су доступне, а нас највише занимају оне које странци раде само за себе, подршка мени и мојој партији је неприкосновена, тако да немамо ниједан разлог да избјегавамо било које изборе“, закључио је Додик.

 

 

 

 

 

Архива