Додик: Ако постане неподношљиво, Српска има право да тражи самосталност

10.03.2014 Актуелно

 

Додик је данас у Москви рекао да жели што је могуће снажнију Републику Српску.

„Немамо ништа против Бошњака и Хрвата, али смо против тога да нам се намеће туђа воља“, истакао је Додик за „Глас Русије“.

Он је додао да се ситуација у БиХ може развијати у двије потпуно супротне варијанте – унитарна држава или дисолуција.

„Прва је стварање унитарне државе што је повезано са неизбјежним политичким насиљем, пошто не постоји сагласност међу народима. Друга варијанта је дисолуција, односно распад, за шта се залажемо ми и Хрвати, мада они то никада неће рећи јавно, док су Бошњаци против“, нагласио је Додик.

Он је рекао да су то два супротстављена процеса, те да ће БиХ у наредним годинама, очигледно, наставити да буде проблематична држава.

Додик је напоменуо да је у БиХ остало још пола године до избора, али да је изгледа неко у међународној заједници одлучио да, пошто је садашњу политичку структуру Републике Српске немогуће смијенити вољом српског народа, убаци „мекше политичаре који ће, будући да су одушевљени Западом, потписати шта год треба“.

Он је подсјетио да Српску нису захватили нереди праћени насиљем, али да протести социјално незаштићених група становништва имају своје мјесто.

„Одређени центри моћи опет покушавају да те групе искористе за своје циљеве, тврдећи да је то борба против постојећег система“, нагласио је Додик.

Он је поновио да је БиХ немогућа без постојања међународне заједнице, јер нема потенцијала и унутрашњег консензуса.

„Сада међународна заједница каже – ми смо давали велики новац и не можемо да одустанемо од свог пројекта. Они су дуго плаћали огромну грешку која се зове БиХ и сада покушавају да подрже протесте, прије свега због тога да би под притиском била донијета нова политичка рјешења“, истакао је Додик.

Он је навео да су се високи представници увијек понашали надмено, да су мијењали законе, међународне споразуме.

„Катастрофално је што је Дејтонски споразум мијењан према одлуци високог представника чији је задатак био супротан – да поштује принципе тог документа“, рекао је Додик.

Говорећи о Косову, предсједник Српске је оцијенио да је то преседан и да је такозвану независност прогласила неформална група која се назвала скупштином Косова.

Он је појаснио да на Косову и Метохији није било референдума, којег је немогуће било провести на сјеверу ове покрајине, пошто Срби на њему не би учествовали.

„Онда је неко од западних планера косовске независности рекао Приштини – проглашавајте, јер ако на референдуму буду гласали само Албанци онда ће испасти као да сјевер Косова не припада вашој територији“, додао је Додик.

Он је нагласио да је Српска и даље против признања независности Косова, те да БиХ то није учинила зато што Српска не даје сагласност.

„Република Српска је изабрала дугорочну борбу за своја права. Једног дана ћемо сигурно расписати референдум, али тај моменат треба пажљиво бирати без политичког волунтаризма и уз разумијевање ко су наши савезници у том процесу. Наша ситуација је веома деликатна – треба трпјети, чекати, знати одрећи се много чега“, навео је Додик.

Он је рекао да ће случај Крима створити нову праксу у свијету, те да процеси самоопређељења постају све легитимнији. „Видимо процесе који се дешавају од Каталоније до Шкотске“, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик борави у званичној посјети Руској Федерацији, гђе ће му сутра бити уручено одликовање Фонда јединства православних народа за истакнуту ђелатност на јачању јединства православних народа и унапређење и јачање хришћанских вриједности у друштву. /крај/вш/јп

 

 

Архива