Цвијановић: Ускоро сједница Владе у Зворнику

10.03.2014 Актуелно

 

„То ће бити снажана порука, јер је управо једна од првих интервенција нове Владе била усмјерена у ‘Бирач’ и на спасавање радних мјеста. Цијенећи значај ове фабрике за регију и цијелу Републику Српску, успјели смо очувати производњу и отворити и сачувату нова радна мјеста“, изјавила је Срни предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Према њеним ријечима, на сједници ће бити ријечи и о породилишту у Зворнику за које је Влада обезбиједила 100.000 КМ за реконструкцију и модернизацију.

„Такође, на сједници ће бити ријечи и о Стратегији борбе против корупције и формирању тијела које ће, у том смислу, помоћи институционалном систему“, појаснила је Цвијановићева.

Говорећи о раду Владе у првој години мандата, премијер Српске је истакла да је Влада, иако у тешким околностима, као што су свјетска економска криза и несигурности аранжмана са ММФ-ом, одржала економску и фискалну стабилност, те интервенисала према оним категоријама гдје је било најпотребније.

„Примјера ради, Влада Републике Српске је у протеклој години донијела одлуку о враћању плата свим буџетским корисницима у износу од пет одсто, а недавно је донесена и одлука о враћању плата свим буџетским корисницима са средњом стручном спремом на ниво из 2008. године. Одлука се односи на више од 14.000 буџетских корисника, а повећање плата је у распону од пет, 10 и 15 одсто“, истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада у прошлој и овој години, у два наврата повећала и пензије. „Важно је истаћи да је пензија из јануара ове године, у односу на јануар прошле године, увећана за 7,3 одсто“, додала је премијер Српске.

Према њеним ријечима, ова влада је прва обезбиједила пољопривредницима у Српској плави дизел за прољећну и јесењу сјетву.

„Влада је радила и на провођењу реформе регистрације пословања и увела једношалтерски систем регистрације. Од почетка функционисања једношалтерског система до марта ове године у Српској је регистровано 301 ново предузеће. Ако се узме у обзир исти тромјесечни период, од 1. децембра 2012. до 1. марта 2013, када је регистровано 174 предузећа, јасно је да је дошло до повећања новорегистрованих привредних субјеката“, нагласила је Цвијановићева.

Влада Републике Српске је у првој години мандата утврдила и неколико закона с циљем растерећења привреде. „Утврђен је Закон о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, који је донесен с циљем олакшања положаја привредних субјеката тако што је омогућено умањење пореске основице пореза на доходак по 200 КМ на мјесечном нивоу чиме се Република ‘одрекла’ дијела буџетских прихода у корист привреде ради повећања ликвидности и привредног раста“, прецизирала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, утврђен је и Закон о посебним начинима измирења пореског дуга, којим су омогућена три посебна начина измирења пореског дуга и то одгађање плаћања, измирење претварањем пореског дуга у власнички удио и отпис камате на цјелокупан измирени порески дуг.

„Овај закон је донесен са циљем олакшања финансијског положаја привредних субјеката погођених ефектима економске кризе, одржања текуће ликвидности и подстицање запошљавања у привреди“, објаснила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је пронађен стратешки партнер за куповину имовине „Енергоинвест – Расклопна опрема“ а.д. Источно Сарајево, а уз посредовање Владе Републике Српске завршена је и продаја Фабрике дувана Бањалука.

„Не смијемо заборавити да је Фабрика дувана Бањалука дуги низ година била негативна прича која нас је пратила. Пронашли смо партнера који је ушао у фабрику, успоставио нове активности, оживио производњу и успио да одржи запосленост онако како се обавезао према Влади, али и према претходном власнику“, истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да је захваљујући ангажовању Владе и новом менаџменту, Јавно предузеће „Шуме Републике Српске“ завршило пословање у 2013. години, са добити већом од пет милиона КМ.

Говорећи о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у 2013. години, Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске у ту сврху издвојила укупно 9.944.251,67 КМ.

„У овом периоду укупно је збринуто 198 корисника, а у току је изградња 268 станова. Опредијељење Владе је да до краја ове године у потпуности реализује Програм стамбеног збрињавања“, нагласила је Цвијановићева.

У области пољопривреде измирене су обавезе према корисницима подстицајних средстава пренесене из 2012. године у укупном износу 50.298.992,49 КМ.

Цвијановићева је додала да је рад Владе обиљежио и низ мјера које су се паралелно дешавале, укључујући изградњу и завршетак великих инфраструктурних пројеката.

„Што се тиче инфраструктурних пројеката, радови на аутопуту Бањалука – Добој, дионица Прњавор – Добој, дужине 37 километара, теку планираном динамиком. У прошлој години реализован је пројекат ‘Трајно рјешење клизишта Чемерно на магистралном путу М-20 Фоча-Гацко’, вриједности 73.153.651,00 КМ, који је финансиран из средстава економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске. Такође, завршен је и пројекат ‘Изградња тунела Стамболчић у општини Пале’ вриједности 16.934.512,39 КМ и још много пројеката у области саобрађајне инфраструктуре који се односе на реконструкцију регионалних и локалних путева“, прецизирала је Цвијановићева.

У протеклих годину дана, Влада Републике Српске наставила је да ради на јачању здравственог сектора, а међу важнијим пројектима је изградња нове болнице у Бијељини, површине 15.500 метара квадратних, са 246 кревета и пет операционих сала.

Такође, објављен је јавни позив за достављање понуда за санацију, реконструкцију и доградњу дијела објекта болнице Источно Сарајево. Вриједност радова је 2.250.000 КМ, а средства су обезбиједили Влада Српске и Савјет министара БиХ.

Поред наведених активности, урађена је и реконструкција Клиничког центра Бањалука, а отворена је и реконструисана дневне хемато-онколошка болница, чиме је пацијентима који болују од тешких болести омогућено лијечење у бољим условима.

У посљедњих неколико година здравствене установе у Републици Српској увеле су бројне нове услуге, што је допринијело да се значајно смањи број упућивања на лијечење изван Српске.

Што се тиче студентске популације, рекла је Цвијановићева, предузете су активности на побољшању њиховог стандарда, на основу којих је омогућено да Српска добије нове студентске домове, али и да се стекну претпоставке за изградњу Четвртог павиљона у Бањалуци.

„Резимирајући прву годину мандата, не могу а да не споменем један веома важан пројекат – ‘Јужни ток’. Надамо се да ће доћи до неометане реализације овог веома заначајног пројекта“, истакла је премијер Српске и додала да се приступило доношењу новог Просторног плана и припремама за реализацију овог пројекта.

Цвијановићева је подсјетила да су ради јачања мреже представништава Републике Српске, у 2013. години отворена још два – у САД и Грчкој, поред шест постојећих у Србији, Њемачкој, Рускији, Израелу, Белгији и Аустрији.

Цвијановићева је оцијенила да су веома значајне ствари смјештене у протеклих годину дана, те најавила да ће Влада Српске наставити да ради и даље на разним пројектима како у енергетском сектору, тако и у многим другим областима ради стварања бољих услова живота грађана Српске.

 

 

 

Архива