У Рафинерију нафте стиже 30 милиона еврa

12.03.2014 Актуелно

 

Те планове је предсједнику Републике Српске Милораду Додику на састанку у Москви данас пренио директор „Зарубежњефта“ Сергеј Кудрјашов. Додик је изразио задовољство досадашњом сарадњом са руском компанијом, која је приватизовала Нафтну индустрију РС и указао на њену социјалну одговорност према радницима.

Из Кабинета предсједника Републике Српске данас је саопштено да је на састанку разговарано о тренутним активностима и плановима руске компаније. Додик и Кудрјашов су разговарали и о могућности снабдијевања гасом Рафинерије нафте Брод, што ће, како је рекао директор „Зарубежњефта“, побољшати не само ефикасност рада, него и еколошке услове. Кудрјашов је изразио задовољство инвестицијама и односима са властима у Републици Српској.

– Управо добри односи знатно помажу у реализацији пројеката наше компаније – истакао је Кудрјашов.

Овим састанком предсједник Српске завршио је вишедневну посјету Русији, током које је разговарао са руским министром иностраних послова Сергејем Лавровим и примио одликовање Фонда јединства православних народа за истакнуту дјелатност на јачању јединства православних народа и унапређење и јачање хришћанских вриједности у друштву.

Признање му је уручио патријарх московски и цијеле Русије Кирил, који је поручио да је Република Српска најпросперитетнији дио БиХ и да му је познато како се Додик „часно и принципијелно бори за интересе свог православног народа“.

На сајту Руске православне цркве данас је објављено да је патријарх Кирил изразио задовољство тиме што је Додик постао добитник признања Фонда јединства православних народа.

– Ви, као православац и предсједник РС, поклањате велику пажњу подизању цркава и подршци Православној цркви. Познато нам је колико се бринете о српском народу, који живи на територији државе чији је дио Српска, како се часно и принципијелно борите за интересе свог православног народа – рекао је патријарх Кирил приликом сусрета са Додиком.

Патријарх Кирил подсјетио је на своју посјету Републике Српске у тешко ратно вријеме и истакао да се сјећа тадашњих сусрета са руководством Републике Српске.

– Својим очима смо видјели шта је тој земљи донио рат, а сада се радујемо да у РС влада напредак и мир. Дај Боже да тако буде и даље – истакао је патријарх Кирил.

Додик је захвалио патријарху Кирилу за подршку коју пружа српском народу и Републици Српској, те истакао да су руски народ и руска држава највећи пријатељи и партнер српског народа.

– Православна црква је веома важна за национални идентитет српског народа и Републике Српске – рекао је Додик.

Патријарх Кирил поклонио је предсједнику РС икону Казанске Богомајке, а Додик њему икону Богородице Тројеручице.

Дејтон

Представници руске власти су, током посјете Милорада Додика, поновили приврженост Дејтонском споразуму. Сергеј Лавров је рекао да су за Русију веома важни мир и стабилност у БиХ и да због тога снажно подржавају Дејтонски споразум.

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива