ИО СНСД: БиХ у изразитој кризи

11.02.2014 Актуелно

 

„БиХ не може бити унитарна него састављена од два ентитета и три конститутивна народа како је предвиђено Уставом“, рекао је Додик новинарима након сједница ИО СНСД-а.

Он је нагласио да у БиХ може бити само висок степен децентрализације.

„Криза, генерисана из ФБиХ, настала је кршењем Дејтонског мировног споразума као основе функцинисања ове земље. Бошњачки политички елемент стално креира нестабилност која се односи на овај споразум што је довело до рушилачких немира“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, непримјењивање овог споразума и његово кршење од дијела међународне заједнице докази су да је БиХ несигурно мјесто за Српску.

Он је оцијенио да представници Српске у институцијама БиХ раде под сталним притиском који је кулминирао, због чега су повећани безбједносни ризици за рад у Срајеву.

„Извршни одбор СНСД–а залаже се за очување међународно успостављеног уставног поретка БиХ. Рад у институцијама БиХ треба наставити уз појачане мјере заштите у шта треба оперативно укључити припаднике МУП-а Српске“, истакао је Додик.

Он је навео да СНСД изражава незадовољство радом институција БиХ за провођење закона који се односе на ратне злочине почињене над Србима и осуђује подршку бошњачких политичара лицима осумњиченим за ратне злочне над српским народом.

Додик је нагласио да Тужилаштво БиХ годинама опструише истраге злочина над Србима и да све говори да је ријеч о извршењу политичког става.

„СНСД цијени да недавни догађаји у ФБиХ имају политичку позадину и да су конструисани и вођени из центара моћи у том ентитету. Стални су покушаји да се немири пребаце у Српску“, рекао је Додик, напомињући да су организације које проводе окупљања у Српској у значајној мјери координисане из ФБиХ и других бошњачких структура.

Лидер СНСД-а је рекао да се незадовољство може исказати у складу са законом и позвао да се не одржавају контра протести.

„Српска је одлучна и спремна да заштити уставни и законски поредак и спремна је да се супротстави било каквом насиљу. Република Српска и њене институције учиниће све да стање остане стабилно и мирно“, прецизирао је Додик.

Он је напоменуо да се проблеми не могу рјешавати уличним немирима и насиљем.

„СНСД од надлежних институција тражи да онемогуће било какво угрожавање јавног реда и мира и саобраћаја. Блокада Дома народа парламента БиХ и немири у ФБиХ дио су пројекта стварања притисака с циљем дестабилизације, како би се ангажовала међународна заједница која би испуњавала жеље бошњачких политичара за новим уставним поретком“, додао је Додик.

Он је рекао да СНСД инсистра да се што прије заврше промјене закона које се односе на провођење одлуке „Сејдић–Финци“ и да констатује да уколико бошњачки представници не желе договоре са Хрватима у ФБиХ директно заустављају европски пут БиХ.

Додик је нагласио да није могуће мијењати став Српске о овом питању, односно директном избору чланова Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је позвао све политичке партије из Српске на заједничко дјеловање у очувању стабилнсти.

„Опредијељеност наше партије у борби против криминала и корупције је доказана, али нису довољно видљиви ефекти те борбе јер је изостала адекватна активност тужилаштава и судова. Специјално тужилаштво није дало очекиване резултате и због тога тражимо да се покрене активност на доношењу закона о укидању ове институције, те да се предложи успостављање нове институционалне структуре правосудних органа у Српској“, закључио је Додик.

Додик: Спремни за пријевремене изборе кад одреди опозиција

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је ова странка спремна да прихвати термин пријевремених избора у Републици Српској који одреди опозиција, али не и да подржи СДП-ов приједлог измјена Изборног закона о начину одлучивања о њима.
Додик је након сједнице Извршног одбора странке рекао да СНСД сматра да право одлучивања о пријевременим изборима у ентитету припада ентитетском парламенту, а не Парламентарној скупштини БиХ.

„То значи да би у овој ситуацији могли да одржимо изборе у мају и да их поново проводимо у октобру“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, СДП покушава да новим законским рјешењима понуди нову централизацију, предлажући да одлуку о било којим изборима доноси Парламентарна скупштина БиХ.

„То је нова подвала СДП-а и зато не може да буде прихваћено“, рекао је Додик.

Он је упозорио да закон не познаје институт ванредних избора и да би у овом тренутку било веома опасно прихватити термин потребе за ванредним изборима, јер би се тако признало да је Република Српска у ванредном стању.

„Република Српска није у ванредном стању, али смо спремни да, ако опозиција мисли да у Српској треба одржати пријевремене изборе, у парламенту донесемо одлуку и одржимо их“, рекао је Додик.

 

 

 

 

 

Архива