Додик: Српска остаје у БиХ док сви не схвате да је БиХ неодржива

02.02.2014 Актуелно

 

„Ми ћемо остати у БиХ док сви не схвате да она није одржива“, рекао је Додик за бечки дневник „Стандард“.

Предсједник Републике Српске оцијенио је да је Дејтонски мировни споразум минирала и међународна заједница која је наметала рјешења, заборављајући притом све вриједности демократског Запада.

„БиХ каква је створена Дејтоном, за нас је била прихватљива, али БиХ која је створена политичком силом високог представника је неприхватљива“, објаснио је Додик.

Он је указао на то да је БиХ илузија, неодрживо друштво, јер су страни политичари широм свијета доносили одлуке у вези са БиХ на основу утисака које су стекли у тренутку, запостављајући чињеницу да у БиХ не постоји интерни консензус.

„Ово није пропала држава због нас, него пропала држава међународних покровитеља. Има много међународних политичара који нас за то криве. То, међутим, може доћи само од оних људи који не знају ситуацију. Ми Срби ту БиХ нисмо жељели од самог почетка. Постоји једна група странаца који сједе у Сарајеву и примају велике плате, који шаљу своје извјештаје“, рекао је Додик.

Изградња гасовода кључно питање за односе у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је изградња гасовода „Јужни ток“ кроз Српску кључно питање за укупне односе у БиХ.
„Ово је пројекат Републике Српске и руских компанија који не прави никакву штету Федерацији БиХ. ФБиХ само жели наштетити Српској и у таквим односима не треба да се живи у БиХ“, рекао је новинарима Додик у Бањалуци, напоменувши да Српска има све компетенције у реализацији „Јужног тока“, осим граничне линије са Србијом.

Према његовим ријечима, уколико ФБиХ не превазиђе лоше намјере према Српској, добиће адекватне одговоре.

Додик је истакао да ће услов наставка било какве сарадње и одлучивања на нивоу БиХ бити везан за питање „Јужног тока“.

„Бесмислене су тврдње ФБиХ о европским и другим захтјевима. Не видим разлога зашто би неко из БиХ био толико сервилан према Европи, а заустављање реализације овог пројекта јасна је порука да нам није добро у БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да би заустављање изградње овог тока био ударац економском развоју Републике Српске.

„Наравно да нећемо остати имуни на њихово понашање. У ФБиХ успјех се мјери примањем осумњичених за ратне злочине над Србима и колико ћете наштетити Српској. То ће се морати промијенити или неће бити БиХ“, закључио је Додик.

Влада ФБиХ тврди да споразум Владе Руске Федерације и Савјета министара БиХ о сарадњи у области гаса и електроенергетике, ради реализације пројекта
„Јужни ток“, није усклађен са обавезама које је преузела БиХ при потписивању Уговора о успостављању Енергетске заједнице.

Додик: Злочин доказ геноцидног нагона усташа према Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је усташки злочин у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, када је убијено најмање 2.300 људи, доказ геноцидног и фашистичког нагона тадашњих усташких власти према српског народу.
„Убијали су дјецу у школама и кућама, старце и све људе које су затекли у овим селима. Ово је један од најтежих злочина које је комунистичка власт деценијама скривала и који у то вријеме није на адекватан начин обиљежен“, рекао је Додик новинарима у Дракулићу.

Он је нагласио да се ово страдање Срба никада не смије заборавити.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија подсјетио је да је на простору Републике Српске пуно мјеста гдје су страдали Срби у Другом свјетском рату.

„Мало је људи у Републици Српској чији преци нису страдали на неком од стратишта као што је ово у Дракулићу, али и у Јадовну, Херцеговини и Грмечу.
Веома је важно да обиљежамо годишњице страдња и да не заборавимо наше претке који су на најстравичнији начин убијани“, рекао је Мутабџија.

Градначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да се стравични злочини почињени над српским народом у Другом свјетском рату не смију заборавити.

„Ово је опомена и порука онима који су креатори такве злочиначке политике да никада неће бити заборављено шта је почињено на овим просторима. Свјетски моћници и данас желе да прекрајају историју, али то нећемо допустити“, најласио је Гаврановић.

Председник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић истакао је да се српском народу не смије оспоравати обиљежавање стратишта.

„Морамо се сјећати свих страдали предака, али и наших најбилижих који су животе дали за стварање Републике Српске“, рекао је Митровић.

Миле Панић из Мотика рекао је да су му у Другом свјетском рату убијене двије сестре и отац и да се овај стравичан злочин не смије заборавити.

Служењем литургије, парастосом и полагањем вијенаца код Спомен–костурнице у бањалучком насељу Дракулић обиљежено је 72 године од усташког покоља над више од 2.300 Срба.

Усташе су у раним јутарњим часовима 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над српским становништвом у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

У овом злочину усташе су, под командом усташког стожерника Бањалуке Виктора Гутића и фрањевца Мирослава Филиповића – Мајсторовића убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима крамповима и маљевима.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Обиљежавању 72 године од овог злочина присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић, представници институција Српске, као и многобројни грађани Бањалуке.

 

 

 

 

Архива