Додик: Српска је несигурна у БиХ

09.02.2014 Актуелно

 

Он је навео да, без обзира на то, треба наставити са радом у институцијама, како би се сачувао уставни поредак БиХ.

„БиХ је у изразитој кризи, искључиво генерисаној из Федерације БиХ /ФБиХ/, која је настала упорним кршењем Дејтонског споразума. БиХ може да буде једино државна заједница састављена од два ентитета и ни у којим условима не може да се ојача њена централизација“, поручио је Додик данас након састанка са представницима Српске у заједничким институцијама БиХ.

Предсједник Српске појаснио је новинарима да је овај састанак сазван да би се размотрила ситуација настала након покретања истраге против Насера Орића и других због злочина над Србима, али и због актуелне ситуације у ФБиХ.

Додик је поручио да је Српска јединствена у очувању уставног поретка, својих институција и своје самоодрживости.

Предсједник Српске нагласио је да су блокада Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и немири у ФБиХ дио јединственог пројекта стварања дестабилизације, која би требало да доведе до новог уставног уређења БиХ или привлачења интереса међународне заједнице, која бу у интересу Бошњака требало да успостави нову БиХ.

„Догађаји у Федерацији БиХ имају политичку позадину и вођени су од центара моћи из ФБиХ. Покушаји да се ти немири пребаце у Српску су видљиви, али Српска је спремна да се супротстави било каквом насиљу и жувозуж немира из ФБиХ“, поручио је Додик.

Он је напоменуо да Полиција Републике Српске неће дозволити „увоз“ нереда у Српску, да је одлучна да спријечи рушење зграда и институција Републике, те да неће оклијевати да спријечи насиље било које врсте.

„Грађани Српске могу бити сигурни у стабилност и мир у Републици, они су опредијељени за Републику Српску и нису спремни да прихвате било какве увезене револуције, а поготово не из Федерације БиХ“, рекао је Додик.

Додик је, након данашњег састанка са српским представницима у институцијама БиХ, истакао да су сви учесници изразили незадовољство радом институција БиХ за провођење закона, који се тичу ратних злочина над Србима.

„Чињеница да Тужилаштво БиХ годинама опструише истраге злочина над Србима говори да је ријеч о перманентом изношењу политичког става да треба створити слику о кривици само једног народа, а за то се може навести неколико примјера, од случаја жДудаковићаж до посљедњег случаја жОрића“, навео је Додик.

Он је напоменуо да је Орић према пресуди Хашког трибунала ослобођен командне одговорности, али не и одговорности за злочин који је лично починио. „Пресуда у Хагу чак упућује на његову могућу одговорност у том случају“, рекао је Додик.

Учесници састанка осудили су и подршку политичких лидера осумњиченима за ратне злочине над Србима. „Сматрамо да је то акт противан помирењу, против правде, урушава принцип да злочинци морају да одговарају и урушава потпуно повјерење у институције БиХ“, закључио је Додик.

Састанку са Додиком присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, министар финансија БиХ Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и други представници Српске у заједничким институцијама БиХ.

На састанку су били и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, предсједник Владе Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Радислав Јовичић и министар правде Горана Златковић.

Између осталих, данашњем састанку су присуствовали и предсједници ДНС-а и Социјалистичке партије, Марко Павић и Петар Ђокић.

Полиција ће забранити улазак демонстраната у Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће полиција Српске забранити сваки организовани улазак демонстраната из Федерације БиХ /ФБиХ/ у Српску.
„Неће бити проблем за мирне протесте у Српској који су прије тога најављени и који се одржавају на мјестима која су законом за то предвиђена. Заустављање саобраћаја и рушење институција у Српској биће спријечено полицијом, јер је то незаконито“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Коментаришући демонстрације у ФБиХ, Додик је истакао да жели да у БиХ и у ФБиХ тренутно престане било какав облик насиља. „Мислим да одговорни људи тамо треба да сједну и виде шта им је чинити и како обезбиједити да институције система функционишу“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је запитао да ли је могуће да је у ФБиХ на сцени сценарио сличан оном у Либији, Египту и Украјини, гдје постоје они који су обећавали људима да ће бити боље, али је након неколико година тамо горе.

„Једина алтернатива хаосу који је виђен у ФБиХ је сјести, обезбиједити договоре и законодавство у оквиру реалних могућности, јер је увод у револуцију, одакле год она долазила, увијек био на штету људи који су на то насјели“, закључио је предсједник Српске. /крај/мис/см/дад/фоно

Србија има право да се укључи у питања у вези са Дејтоном

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да Србија, као потписница Дејтонског мировног споразума, има право да се укључи у питања у вези са тим споразумом.
„Србија, као потписница Дејтонског споразума, дуго година је елиминисана из питања везаних за реализацију тог споразума и у том контексту ме радује позив /првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића/ на састанак у Београд“, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да су Србија и Хрватска, притисцима високих представника међународне заједнице, годинама биле елиминисане из дешавања у БиХ.

Додик: Међународна заједница у генези многих проблема

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је међународна заједница, својим олаким игнорисањем стања у БиХ, у генези многих проблема у овој земљи.
„У начину на који су покушавали да ријеше проблеме, односно у кршењу Дејтонског мировног споразума, што је својствено високим представницима, сигурно лежи основа проблема у БиХ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка да би, ако стање у БиХ буде ескалирало, требало, евентуално, размислити и о трупама ЕУ.

Додик сматра да је неопрезна одлука позивати било какве оружане снаге у БиХ, јер БиХ треба мир, а не оружане снаге.

„Ми ћемо показати да Република Српска има капацитет да одржи мирну ситуацију. Моја обавеза је да спријечим хаос и да немири из Федерације БиХ не уђу у Српску. То није питање политичке власти, него државности Републике Српске“, поручио је Додик.

Он је новинарима рекао да Републику Српску доживљава као државу, свидјело се то некоме или не, те да ће се власти у Српској тако понашати и убудуће.

„Ако Инцко призива оружане снаге у БиХ, поставља се питање да ли је и високи представник дио овог сценарија. Боље би било да се остане на чињеници да проблеме у БиХ могу да ријеше само властите институције“, поручио је предсједник Српске.

Предсједник Српске сматра да Инцкове ријечи нису европски пут БиХ, као што то нису ни изјаве европског посланика Јелка Кацина да су дешавања у Тузли европска нада БиХ. „Хвала им на тој нади, али нисам видио да су попаљене институције по земљама ЕУ“, закључио је Додик.

Архива