Додик: Само легални избори дају легитимитет

23.02.2014 Актуелно

 

„Све друго нас води у ванредно стање у којем нам неће дозволити више никада да се стабилизујемо, док они не наметну политички оквир који је против нас“ – изјавио је новинарима Додик, који се сусрео са делегацијом Демократске странке Србије, коју је предводио њен предсједник Војислав Коштуница, и прослављеним режисером Емиром Кустурицом.

Он је позвао власт, опозицију, невладин сектор и све друге који политички и слободарски мисле у Републици Српској да се окупе око једноставне идеје, да се у ових неколико мјесеци уђе у миран период избора и на њима покаже карактер, те изаберу најбољи.

Наглашавајући да Српска, иако су изазови велики, институционално беспријекорно функционише и да ће тако и да настави, Додик сматра да „препустити сада улици и неким пленумима власт говори да у Федерацији БиХ /ФБиХ/ власт не функционише“.

Према његовим ријечима, регионална и глобална криза довела је до стагнације економије, а креатори те глобалне кризе сада покушавају да политичким акцијама, путем разних невладиних организација и разних агентура, на овим просторима побуде људе у вези са утицајем на политичка дешавања.

„Упркос упорном доказивању чињенице да су демонстрације и насиље искључиво везани за ФБиХ, они глобализују то питање и помињу да је то питање читаве БиХ“ – рекао је Додик и истакао да је то диктатура странаца који покушавају да креирају немогућу земљу и да то све више људи види.

Према његовим ријечима, посланик у Европском парламенту Дорис Пак и многи други дочекали су вријеме демонстрација у ФБиХ, као доказ њихове процјене да су се грађани побунили.

„Могли смо да видимо разне смутљивце из претходних деценија који су се на овом прострору појављивали у различитим улогама, као што је Јелко Кацин који је у почетку своје каријере командовао Територијалном одбраном Словеније која је убијала војнике на том простору, а сада је наводно неки Европејац који не пропушта прилику да одапне неку лошу стријелу и поруку српском народу“ – навео је Додик.

Предсједник Српске истакао је да су он и Коштуница сагласни да је потребно јединствено дјеловања српског народа, очување Србије и Републике Српске као основних вриједности српског народа, који је фиктивно подијељен границом, али који живи исти културни вриједносни систем.

Доказ апсурдности Суда БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Андрићграду да случај пензионисаног генерала Војске Српске Новака Ђукића показује апсурдност Суда БиХ који је пресуђивао мимо правде, права и закона.
Додик је изјавио новинарима да је такву праксу укинуо Европски суд за људска права у Стразбуру, али да је то опет искарикирано одлуком Уставног суда БиХ у којем увијек три странца и два Бошњака могу да донесу сваку одлуку тог суда.

„Република Српска је све вријеме радила и ја лично као предсједник иступао против праксе Суда БиХ и свега што тај суд ради, који је накардна вануставна, ванзаконска и ванцивилизацијска творевина у БиХ, формирана искључиво да процесуира Србе и да карикира пресуде неких других“ – истакао је Додик.

Према његовом мишљењу, Уставни суд БиХ је мјесто најнеуставнијих одлука у историји уставног права које су донесене.

„Овдје још терорише политичка глобална сила која стоји иза таквих
незаконитих и неуставних институција“ – констатовао је Додик.

 

Архива