Додик: Преостало усаглашавање за изборну јединицу у ФБиХ

17.02.2014 Актуелно

 

„У Републици Српској предвиђено је да остане директан избор члана Предсједништва БиХ, да је Српска једна изборна јединица, да се бира већином гласова члан Предсједништва БиХ и да они који су изашли у Брчко дистрикту гласају за Српску, што је за мене прихватљиво“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је СНСД-а на данашњи састанак политичких лидера у БиХ са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом дошао са ставом који је раније договорен у Бриселу.

„Остало је још усаглашавање одређених процедура везано за изборну јединицу ФБиХ која се састоји из два подручја и за коју морамо навести гдје ће се то лоцирати, да ли у Изборни закон или Устав, те ако буде у Изборни закон какве су гаранције за његов брзи начин примјене“, навео је Додик.

Према његовим ријечима, за ФБиХ говори се о два изборна подручја – да се бира један кандидат са највише гласова у пет кантона, док се други бира из других пет кантона.

Додик је напустио вечерашњи састанак политичких лидера у БиХ са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом, на којем се разговара о провођењу одлуке „Сејдић и Финци“, најавивши да ће се вратити ако га обавијесте да је постигнут договор, односно да ће присуствовати промовисању тог успјеха.

Он је истакао да би волио да се постигне договор у вези са одлуком „Сејдић и Финци“ јер је БиХ дуго „заробљена на том питању“. „Било би добро да се успостави нова динамика са тим договором, која би значила и апликацију за чланство у ЕУ, чиме би се релаксирали односи по многим питањима“, рекао је Додик.

Он је додао да би таква ситуација значила и прилику да се види како ће се реализовати „силна обећања“ представника ЕУ о претприступним и другим фонодвима.

 

Архива