Додик: Институције Српске раде неометано

14.02.2014 Актуелно

 

„Највише се тим темама баве бошњачке политичке партије. Дио посматрача жели протесте приписати цијелој БиХ како би у другој фази дошло до реформе укупног система у БиХ, као и реформе полиције“, рекао је Додик новинарима након радно-консултативног састанка са предсједницима парламентарних странака из Републике Српске поводом актуелне политичке ситуације.

Додик је констатовао да су људи у Републици Српској у потпуности разумјели политичку поруку из ФБиХ, те позвао на укупно јединство у Српској.

Он је оцијенио да је посвађаност бошњачких политичких партија створила политичке услове за дешавања у ФБиХ.

„Очигледно нефункционисање полиције у ФБиХ требало би да покаже њену неспособност како би се притисак поново вратио на реформе које су раније снажно одбијене са дубоким увјерењем да више никада не могу бити враћене на политичку и законодавну сцену“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, руководство Српске свакодневно ради на рјешавању многих социјалних изазова и онога што би требало да помогне у санацији те ситуације.

„Нико у Српској, без обзира коју дужност обављао, није несвјестан тежине живота у појединим социјалним структурама и обавеза је друштва и институција да раде на тим питањима. Међутим, овдје се ради о политичкој димензији која је била усмјерена на дестабилизацију Српске“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је на данашњи састанак позвао све представнике политичког живота у Српској, али да се дио њих није одазвао.

„Када сам био у опозицији нисам оклијевао да се сваки пут, када сам био позван од предсједника Српске, одазовем на састанак, па и у условима опште политичке конфронтације, која није била нимало слабија од данашње“, рекао је
Додик, напомињући да иза сваког позива предсједника стоје озбиљни разлози.

Он је навео да је због јединства и очувања стабилности Српске прихватио састанак у Београду са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем и предсједником СДС-а Младеном Босићем.

„Политика није дневни револт, ни анимозитет и искључивост. Политика је тешка стратешка процјена у тешким ситуацијама“, додао је Додик.

Коментаришући позиве опозиције за пријевременим изборима, предсједник Републике Српске је поновио да је спреман подржати сваку одлуку о изборима коју опозиција предложи у парламенту Српске.

„У том погледу сматрао сам да је неопходно обавити политички дијалог и на оваквом састанку. Очигледно да су они у најмању руку неопрезно изнијели захтјев с којим сада не знају шта да раде“, појаснио је Додик.

Он сматра да је од стратешке важности за Српску да период до избора у октобру ове године прође стабилно.

„На тим изборима потребно је показати да управљамо ситуацијом и да су власт и опозиција спремни да праве неутрални амбијент за њихово одржавање и да не буду пуко средство политичке борбе за власт. Ако би се тако нешто урадило, послали бисмо снажну поруку да Српска и њен народ само на легитиман начин жели да рјешава проблеме“, истакао је Додик.

Говорећи о ситуацији на нивоу БиХ, Додик је рекао да је немогуће пристати на нове измјене Изборног закона БиХ, којим би се тај процес централизовао.

„Могуће је измијенити тај закон на начин да се предвиде ванредни избори, али то мора да буде децентрализована структура како би сваки ниво власти могао да одлучује о одржавању избора. Промјене овог закона могуће су како би се обезбиједила и надлежност за провођење избора и, ако такве промјене буду могуће, партиципираћемо у њима, остало није могуће“, прецизирао је Додик.

Он је додао да је више десетина милона марака штета на запаљеним и оштећеним објекатима у Федерацији БиХ, подсјетивши да дио тих објеката користе и институције БиХ.

„Опредијељени смо да се онемогући било какво издвајање средстава са рачуна БиХ за њихово санирање. Тражићемо да нико из Српске не дозволи да се издвајају заједничка средства за санацију штете коју су начинили демонстранти у Сарајеву“, категоричан је Додик.

Он је најавио да ће у континуитету бити одржавани овакви састанци и нагласио да стоји на располагању за састанак са опозицијом.

„Спреман сам не због тога што би они могли имати квалитетну политичку идеју, него да покажемо нашу одговорност за Републику Српску. Никакво насиље у Српској неће бити дозвољено и тражићу да институције Српске предузму енергичне мјере полицијског карактера према сваком ко то покуша“, закључио је Додик.

Састанку, који је одржан у Палати Републике, присуствовали су члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, те предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић и лидер Демократског народног савеза Марко Павић.

Иако су били позвани, састанку нису присуствовали лидери ПДП-а, НДП-а и СДС-а.

Архива