Додик: Циљ протеста у ФБиХ-дестабилизација Српске

09.02.2014 Актуелно

 

Додик и Босић, као лидери двије најутицајније странке у Републици Српској, дошли су на Вучићев позив, а тема заједничког састанка била је очување стабилности Републике Српске у околностима кризе у Босни и Херцеговини.

Лидер СНСД у РС Милорад Додик изјавио је данас да Српска неће прихватити интервенцију међународне заједнице по било ком питању изван Устава и нормалних процедура, те да су протести у Федерацији Босне и Херцеговине срачунати и на дестабилизацију Српске.

Додик је на прес конференцији у Влади Србије поздравио чињеницу да су политички лидери из Српске први пут позвани у Београд на политичке консултације.

Он је оцијенио да су догађји у Сарајеву и дугим градовима Федерације БиХ посљедица нефункционалности тог ентитета, те да су власти Федерације изгубиле конртролу над догађајима.

Он је истакао да је Српска стабилна, а да су нереди у окружењу покренути са циљем да се у Републици Српској изазову слични протести и да се поново снажно увуче међународни фактор да рјешава проблеме на том подручју.

Према Додиковим ријечима, Босна и Херцеговина је блокирана, за ту ситуацију значајну кривицу сноси дио међународне заједнице, а високи представник у БиХ никада није озбиљно спроводио Дејтон, али га је озбиљно кршио и то на штету Републике Српске и то свих претходних година

„Хаос у Федерацији Босне и Херцеговине није престао, тамо институције не фунцкионишу, а ово што се догађа је доказ да Босна и Херцеговина не може да преживи унутрашње изазове и да не функционише“, рекао је Додик на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије.

„Ми смо то зауставили, али је направљана огромна штета“, рекао је Додик и закјучио да је циљ доминација бошњачке политике.

 

Архива