Додик: БиХ не може имати једног предсједника и владу

17.02.2014 Актуелно

 

Предсједник Републике Српске је истакао да јесте за европску перспективу БиХ, али само уколико она не подразумијева укидање или смањење аутономије Републике Српске.

„Желимо да будемо видљиви у том процесу и да учествујемо у процесу европских интеграција. Процес који смо раније имали, а који се звао функционална БиХ, у правилу је тражио нове институције и нове органе на нивоу БиХ“, подсјетио је Додик вечерас гостујући на Федералној телевизији.

Он је напоменуо да је то било усмјерено ка томе да Република Српска изгуби своје надлежности, институционално се ојача БиХ и тиме смањи аутономија Републике Српске.

„Ми смо рекли да је то пут који не желимо да слиједимо и драго нам је што смо сада у позицији да преговарамо о механизму координације у БиХ, који уважава надлежност свих нивоа власти и обезбјеђује укључивање свих нивоа власти“, рекао је предсједник Републике Српске.

Нагласивши да је Република Српска обезбиједила институционалне капацитете да прихвати европска питања и да се са њима носи, Додик је рекао да је свјестан да је европски пут – пут прилагођавања, али да не би требало да се много разликује од оног које су пролазиле друге земље које су се придруживале ЕУ.

Говорећи о реформама које су злоупотријебљене на начин да се ослаби Република Српска, а ојачају институције БиХ, Додик је као примјер навео реформе у систему одбране, правосуђа и индиректних пореза.

„Када је ријеч о одбрани, речено је да ће та реформа појефтинити издвајања за војни сектор, а данас је то далеко више него што је било на почетку. То је била класична превара оних који су стајали иза те реформе, објашњавајући нама да ће то довести до смањења трошкова и да та средстава можемо да усмјеримо на неке друге секторе“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је став СНСД-а, чији је предсједник, да БиХ мора да буде демилитаризована, те да у том смислу као своје велико достигнуће посматра укидање служења редовног војног рока.

Додик је напоменуо да није било користи ни од тога што је високи представник наметнуо Суд и Тужилаштво у БиХ.

„Високи представник је мимо овлаштења наметнуо закон о Суду и Тужилаштву и обезбиједио да се мимо Устава направи институција на нивоу БиХ… На тај начин је прекршио овлаштења“, истакао је предсједник РС.

„Начин избора судија и тужилаца такав је да адвокати који учествују у ВСТС-у могу да бирају судије и тужиоце, што је накарадно и нигђе нема на свијету“, истакао је Додик.

Говорећи о реформи у систему индиректних пореза у БиХ, Додик је оцијенио да је формирање Управе за индиректно опорезивање била најгора одлука коју је РС прихватила.

Он је напоменуо да је је на тај начин промијењена дејтонска суштина фискалног система и да је дозвољено да том реформом РС изгуби суверентитет.

Странке на власти поново заједно на изборима

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће партије које сада чине власт у Српској бити заједно и у сљедећем изборном кругу, те поручио да СНСД није изгубио своју снагу.

„Према анкетама, СНСД и даље води, има исти проценат подршке као на прошлим изборима. То значи да људи препознају то што радимо и да то подржавају“, рекао је Додик за Федералну телевизију.

Он је напоменуо да је СНСД прошле године нудио СДС-у платформу да би биле избјегнуте снажне политичке турбуленције које би угрозиле постојање институција Српске и да би била обезбијеђена стабилност у будућности.

„СДС-у је понуђен договор око најширег заједничког оквирног наступа, али је он злоупотријебио наше повјерење да уђе у заједничке органе и морали смо да рјешавамо то питање како је било једино могуће, а то је раскидом сарадње са СДС-ом“, навео је Додик.

Он је прецизирао да је нуђено да на изборима за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ из Српске групација око СДС-а понуди једног, а групација око СНСД-а другог кандидата.

„Предложили смо и да групација која освоји већи број гласова да премијера Српске, а друга предсједника Народне скупштине. Предложено је да Влада буде формирана тако што би у њој свака групација учествовала са бројем министара процентуално броју освојених гласова“, појаснио је Додик.

Он је оцијенио да је то била фер понуда СНСД-а, која је сада прошлост, јер је СДС злоупотријебио повјерење.

Суд и Тужилаштво нелегални и неуставни

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је његов став да треба укинути Суд и Тужилаштво БиХ заснован на чињеници да су те институције формиране нелегално, мимо Устава, да не дају никаве резултате и да су потпуно изопштене из јавне одговорности.

Напоменувши да је успостављањем ових институција мијењан уставни поредак БиХ неуставним процедурама, а да је дио јавности у БиХ на то пристао, Додик је истакао да је „накарадно“ да адвокати који партиципирају у Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ могу да бирају судије и тужиоце.

„Овђе је ријеч о томе да тужилачка структура у правилу представља државне нивое власти. У свијету ћете наћи да тужиоце именује суверен или нека институција земље, као што су најчешће парламенти. Гђе то чини нека неформална група људи? Судије бирају тужиоце, тужиоци бирају судије, а у свему томе су и адвокати који бирају и једне и друге“, рекао је Додик.

Додик је за Федералну телевизију оцијенио да је тужилачка и судска структура веома изопштена из јавне одговорности, те да је и Републици Српској и у Федерацији БиХ она „скривена и склоњена“.

„Овђе се прича о криминалу и корупцији фокусира само на политичаре, а искључиво борбу против криминала и корупције, бар у ефективном смислу, треба да воде тужиоци по службеној дужности и судије да брзо пресуђују“, нагласио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је високи представник у БиХ мимо овлаштења наметнуо закон о Суду и Тужилаштву и обезбиједио да се мимо Устава БиХ направи институција на нивоу БиХ.

„На тај начин је прекршио овлаштења“, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је напоменуо да се високи представници у БиХ крију иза приче о бонским овлаштењима, иако у њима нигђе не пише да могу да намећу законе попут онога о Суду и Тужилаштву БиХ.

„Тада се говорило о томе – уколико хоћете то да промијените, а наметнули су закон, онда морате то да усвојите да би ви могли то послије да мијењате. Вјеровали смо у могућност процедуре да се нешто промијени. Били смо наивни, али нисмо више“, поручио је Додик.

 

 

Архива