Европски пут да институционално ојача Српску

06.01.2014 Актуелно

 

Он је истакао да су изазови са којима се суочава Република Српска присутни у континуитету, али да је очувана стабилност и све њене надлежности, као и да су „избјегнуте маказе којима је требало да буде рециклирана и пуштена низ воду цијела Република“.

„Морамо се окупити и више радити за Српску, морамо да је волимо, јер је она наш животни оквир. Не смијемо дозволити никоме да је угрози. Република нам омогућава да у њој бранимо базичне слободе, да се изграђујемо и усавршавамо“, рекао је Додик за „Глас Српске“, поводом 9. јануара – Дана Републике.

Оцјењујући рад актуелне власти у 2013. години, Додик је истакао да није било минута, сата или дана застоја у раду институција, те подсјетио да је одржано беспрекорно финансирање јавног сектора.

Он је додао да је прошла година била афирмативна и за позицију Републике Српске у оквиру БиХ, те да је Српска фактор одлуке у БиХ и да било какав притисак странаца не може довести до одлука које нису у њеном интересу.

„Српска је у региону прихваћена као факат, а на међународном плану је учинила продор сарађујући са ЕУ и њеним важним чланицама попут Италије, Њемачке и Шпаније. Са Русијом и Израелом имамо односе на високом нивоу, као и са САД, са којима никада нисмо прекинули дијалог“, навео је Додик.

Коментаришући дјеловање опозиције у Српској, Додик је рекао да је опозиционо дјеловање потребно, али да ова опозиција не пружа ништа осим критике, те „гледа како да произведе неку аферу и нешто прикаже онако како није“.

Додик је напоменуо да је покренуо иницијативу за оснивање савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске јер је потребна институција која ће дати рана упозорења на нападе, односно препознати процесе који иду ка нарушавању уставног поретка Српске.

Он је додао да странци сада, за разлику од ранијих времена, веома пажљиво постављају захтјеве, јер воде рачуна да не дође до грубог одбијања, што би се сигурно десило у случајевима када је нешто за Српску неприхватљиво и не одражава њене интересе.

„И даље постоје они чија је жеља да Република Српска не постоји, само су промијенили начин свог дјеловања и умјесто директних притисака у јавности пласирају спекулације и лажи с циљем продуковања неповјерења према институцијама и званичницима. Једна од полуга таквог дјеловања су невладин сектор и медији“, рекао је Додик.

Он је поручио да ће због тога у року од два-три мјесеца бити донесен закон који ће дефинисати рад невладиног сектора.

На питање шта очекује од 2014. године на економском плану, предсједник Српске је рекао да су највећи изазов нова радна мјеста и поручио да ће се трагати за моделима за покретање процеса реиндустрализације.

„Увјерен сам да ће, ако не буде драматичних суша и ако задржимо пољопривредну производњу на нивоу прошле године, раст БДП-а бити настављен и да ћемо успјети повећати број запослених“, навео је Додик.

Архива