У години изазова сачувана стабилност

31.12.2013 Актуелно

 

 Добри економски показатељи

Предсједник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да постоје стални напади на Дејтонски споразум, односно на аутономију Републике Српске, која је у константној борби за свој статус и налази се пред изазовима европских и других интеграција.

– Упркос томе, Српска се држи на стабилним темељима – рекао је Додик и нагласио да је у економском смислу у овој години Република Српска успјела забиљежити благи раст бруто домаћег производа.

– Очувана је потпуна ликвидност и све буџетске обавезе су извршене. Показали смо способност да управљамо процесима, што је веома важно – нагласио је Додик и подсјетио да су у овој години повећане пензије и плате, те нагласио да очекује да ће у 2014. години Српска бити још успјешнија.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске  и потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић рекао је да је 2013. годину, у неком политичком смислу, обиљежила необично оштра реторика и наставак предизборне кампање из локалних избора.

– У економском смислу година је била у знаку изласка из рецесије и побољшања неколико параметара. Имамо 7.000 мање незапослених од марта до новембра, што се нигдје не спомиње, имамо позитивне параметре о расту индустријске производње, као и друге показатеље који говоре о спором, али ипак изласку из рецесије и надам се коначном изласку из кризе – рекао је Радојичић и додао да су годину обиљежили и многи инфраструктурни пројекти.

– Очекујемо да ће се, у економском смислу, наставити позитивни тренд и смањење броја незапослених – закључио је он.

За премијера Републике Српске Жељку Цвијановић 2013. година је била веома захтјевна, с обзиром на утицаје глобалне економске кризе. Годину је, казала је, обиљежило и неколико интервенција у привреди, прије свега у Фабрици глинице „Бирач“, гдје је спашено 1.000 радних мјеста, те 600 других радних мјеста која су у вези са овом фабриком.

– Влада Републике Српске је спроводила и активности да би се обезбиједио купац за Технички ремонт у Братунцу, што је значило очување око 300 радних мјеста. Донијели смо и одлуке да би могла да ради и остане у животу Фабрика дувана Бањалука и да се спаси око 300 радних мјеста, а мјесецима је тражен и партнер за Расклопну опрему у Источном Сарајеву, гдје је такође у питању око 300 радних мјеста – истакла је Цвијановићева.

Премијер је изразила очекивање да ће се 2014. година завршити на бољи и стабилнији начин, али не пориче да ће и година која долази бити тешка.

– План за идућу годину је пуно интервенција у привредној сфери. То је и изборна година, која сама по себи ремети процесе, али мислим да ћемо задржати ритам који имамо када је у питању привреда, али и однос са свијетом – рекла је Цвијановићева.

 

 

 

 

 

Архива