Од сутра једношалтерски систем пословне регистрације у Републици Српској

01.12.2013 Актуелно

 

Састанку су присуствовали : потпредсједник Владе Републике Српске Јасмин Комић, министарка правде Републике Српске Горана Златковић, министар за еконоске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, директорка Пореске управе Републике Српске, директорка Завода за статистику Републике Српске и директорка Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге АПИФ као и остали чланови радне групе.

Предсједница Цвијановић изјавила је након састанка да од сутра почиње нови модел пословне регистрације у Републици Српској и нагласила да је Република Српска лидер у регији када је у питању оваква пракса пословне регистрације.

„Поређењем ових процедура са многим чланицама Европске уније, можемо да кажемо да смо и ту у самом врху јер постоји читав низ земаља чланица Европске уније које нису реализовале једну овакву реформу“, рекла је предсједница Цвијановић.

Она је додала да је у питању пројекат који је раније, због важности постојања уједначених пракси, понуђен и партнерима из Федерације БиХ и Брчко дистрикта уз претпоставку да ће бити подржан и од Европске уније.

„Ми нисмо могли чекати остале, с обзиром да је за њих било потребно дуже вријеме и неке веће процедуре него што је то код нас случај тако да смо се одлучили да сами идемо у имплементацију ове реформе“, изјавила је предсједница Цвијановић.

Према њеним ријечима, реформа пословне регистрације замишљена је у неколико фаза.

„Ми смо завршили прву фазу почетком септембра када су на снагу ступиле измјене одговарајићих закона, а подразумијевале су регистрацију уз знатно смањене трошкове. Од сутра улазимо у другу фазу која подразумијева функционисање једношалтерског система. Као једношалтерска институција, дакле мјесто гдје се предају захтјеви и добија документ о регистрацији предвиђен је АПИФ „, истакла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић нагласила је да трећа фаза подразумијева „онлајн“ регистрацију пословних субјеката.

„Дакле након тога улазимо у фазу „онлајн“ или електронске регистрације што ће омогућити да се ураде све врсте процедура за кратко вријеме користећи само свој рачунар и биће могуће извршити одговарајуће уплате и добити одговарајући регистрациони документ“, рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила важност смањења процедуралних корака да би предузеће било регистровано.

„Овај модел регистрације подразумијева значајно смањење времена, а то значи да ће сада, умјесто досадашњих 23 дана која су у просјеку била потребна да региструјете привредни субјекат, регистрација бити могућа у највише три дана. Значајно је смањен број процедуралних корака које је неко морао да уради да би регистровао предузеће, сада ће регистровати предузеће на једном шалтеру, неће морати обилазити 10 или 11 различитих институција“, рекла је предсједница Цвијановић

Она је напоменула да ће се, за сада, у 11 оптшина у Републици Српској, на овај начин моћи обавити пословна регистрација, уз значајно смањење трошкова.

„Примјера ради, код најједноставнијих форми као што је једночлано друштво са ограниченом одговорношћу, регистрације ће коштати до 100 КМ, а до сада је износила од 1130 до 1532 КМ“, појаснила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић је истакла да је циљ реформе да се обједини регистар привредних субјеката у Републици Српској.

„До сада су постојала три регистра на три различита мјеста, судски, порески и статистички регистар. Од сада ћемо имати јединствену базу података јединствени регистар без чега није могуће ни да пратите животни вијек привредних субјеката и често смо имали проблеме због тога. И оно што је посебно важно јесте да ћемо на основу тога моћи да планирамо све наше стратешке, развојне, привредне и друге активности и имаћемо све потребне податке да бисмо могли планирати такве активности“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Цвијановић је појаснила да је имплементација реформе започета у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу, која је почетком ове године и завршена.

Када су у питању трошкови премијерка Цвијановић је истакла да је обавезан минимални оснивачки капитал смањен са 2000 КМ на 1 КМ, судске таксе су наплаћиване у износу од 500 до 800 КМ, а сада је износ нула, административне таксе су у потупности укинуте, код нотарске накнаде је дошло до значајних смањења, једночлано друштво са ограниченом одговорношћу, износ се смањио са 351 КМ на 3,5 КМ, а када су у питању остале форме извршена је расподјела. Обрачунски бод је другачији, а тај бод је смањен са 600 КМ на 400 КМ и вриједност 1 бода је 0,5 КМ.

„По свим основама је дошло до значајног смањења и овим желимо послати добру поруку страним инвеститорима који желе да организују своје пословне активности на простору Републике Српске. Предузеће, привредни субјекат могу регистровати за мало новца, времена и без административних процедура“, рекла је предсједница Цвијановић и додала да је још важнији подстицај, поред поруке страним инвеститорима, и самозапошљавање које омогућава ова реформа.

Премијерка Цвијановић је нагласила да је ова реформа исход анализирања стања, која је подстицај за пословну активност, уз мало новца и без административних оптерећења.

„ У питању је један модеран модел регистровања привредних субјеката који је допринио увезивање неколико значајних институција, које су заједно биле на овом задатку са Владом Републике Српске. Као резултат имамо другу фазу реформе и спремни смо да се упустимо у трећу фазу реформе која би требала да буде најмодернија онлине регистрација. Овакав вид регистрације ријетко се може видјети у много развијенијим и економско јачим државама“, рекла је предсједница Цвијановић.

Када су у питању општине премијерка је рекла да су у току активности како би се спровели радови који су за њих предвиђен, а када је у питању занатско предузетничка дјелатност дошло је до поједностављења процедуре и значајног смањења трошкова.

Премијерка Цвијановић је истакла задовољство и додала да је ова реформа добра подлога за пројекте који ће се радити у наредним годинама и за које је предвиђени читав низ реформских корака.

Чекамо договор у Федерацији БиХ

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је данас да би било реално да на сутрашњем састанку политичких лидера из БиХ у Прагу буде постигнут договор о провођењу одлуке „Сејдић-Финци“.
„Очекујемо да се политички партнери из Федерације БиХ договоре о начину провођења ове одлуке. Након тога бисмо могли да кренемо са одређеним процедуралним стварима како бисмо на вријеме имали систем по којем ће се провести избори“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је неопходно отклонити дискриминаторске одредбе како би изборни процес био отворен за све и да је потребно наће модел за заступљеност припадника мањина у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Цвијановићева је подсјетила да је Република Српска давно дефинисала модел који се може провести.

Лидери седам водећих странака у БиХ сутра би у Прагу, у присуству комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа, требало да разговарају о постизању политичког договора о провођењу одлуке Европског суда за људска права у случају „Сејдић и Финци“.

 

 

 

 

Архива