“Ербас Новак Ђоковић” слетио на аеродром Бањалука

01.12.2013 Актуелно

 

Авион су дочекали предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Аеродрома Бањалука Мирослав Јањић и директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић.

Летови на релацији Бањалука – Београд у овој зимској сезони биће успостављени на дневном нивоу. Полазак из Београда за Бањалуку предвиђен је у 14.00 часова, а полазак из Бањалуке у 15.25 часова.

У предстојећој љетној сезони планирани су два лета – пријеподневни и вечерњи. Уторком, четвртком и суботом поласци из Београда су у 8.00 часова, а из Бањалуке у 10.45 часова. Понедјељком, сриједом, петком и недјељом поласци из Београда биће у 18.40 часова, а из Бањалуке у 21.35 часова.

Додик: Авионска линија Београд-Бањалука важна за Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је успостављање авионске линије на релацији Београд-Бањалука важно за Српску, не само у саобраћајном, него и емотивном смислу, те да ће институције власти учинити све да се ова линија одржи.
„Нећемо дозволити да стане, нећемо одустати… Морамо развити културу путовања авионом коју до сада на овим просторима нисмо имали“, рекао је Додик новинарима на бањалучком аеродрому.

Он је нагласио да грађани Српске компанију „Ер Србија“ доживљавају као своју, те да Српску радује економска експанзија ове највеће регионалне авио-компаније.

„Од овог дана сви путеви владиних службеника биће упућени на ову линију, што ће бити само мали мали допринос одржавању ове линије“, нагласио је Додик.

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић рекао је да данас почиње нова историја за бањалучки Аеродром, за који је вриједило чувати дозволу за међународне линије.

„Сво вријеме је Влада Српске улагала у Аеродром Бањалука, али и трпјела критике због тога, те се надам да су сви они који су сумњали, данас разувјерени“, рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да ће авио-линија Београд-Бањалука имати сву подршку Влада Српске и да су већ обезбијеђена средства за финансирање ове линије, која ће јој гарантовати економски успјех.

Министар саобраћаја Србије Александар Антић оцијенио је да успостављање нове линије представља искорак у међусобним односима Српске и Србије и нагласио да је ова линија сјајна вијест за цијели регион.

„У Бањалуку смо дошли за 35 минута. Брже него што би дошли са београдске Карабурме на Баново брдо. То је мотив и позив да сарађујемо и да ову линију искористимо на најбољи могући начин“, рекао је Антић.

Генерални директор компаније „Ер Србија“ Дане Кондић захвалио је због дочека у Бањалуци и помоћи коју је ова авио-компанија добила од институција власти Српске у успостављању линије.

„Родитељи су ми рођени близу Козаре, тако да могу да кажем да сам дошао данас кући“, рекао је Кондић, истичући да су веома важне везе између Бањалуке и Београда, али и везе са свим мјестима у којима живи српска дијаспора.

Директор Аеродрома Бањалука Мирослав Јањић пожелио је добродошлицу путницима и гостима из Србије, истичући да ће учинити све да сви пријеми и отпреме буду на највишем могућем нивоу.

„Аеродром Бањалука подржава одржавање и успостављање нових линија, а већ од сутра преко Београда за нас су доступне све значајније дестинације у Европи и свијету“, рекао је Јањић.

Цвијановић: Биће појачана динамика на аеродрому Бањалука

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће успостављањем редовне авио-линије „Београд – Бањалука“ бити појачана динамика на Аеродрому Бањалука.
„Желимо бити инкорпорисани у ону динамику летова која постоји на Аеродрому жНикола Теслаж. То значи да ово неће бити само летови до Београда, него нам је циљ да путници имају добру конекцију са другим дестинацијама“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да је један од закључака са сједница влада Српске и Србије био да се успостави авио-линија од Београда до Бањалуке.

„Постоје одређене понуде инвеститора који су заинтересовани за улагања у наш аеродром. Те понуде Влада Српске разматра, али нам је сада ова авио-линија приоритет“, закључила је Цвијановићева.

Авион „Ер Србије“ из Београда слетио је на Аеродром Бањалука, чиме је званично поново успостављен ваздушни саобраћај између Србије и Републике Српске.

 

 

Архива