Додик: Улагања у Бијељину већа него у Бањалуку

29.12.2013 Актуелно

„Власт СНСД-а је више уложила у Бијељину него у Бањалуку. У све велике пројекте развоја и подстицаје пољопривреде у Бијељини републичка власт је уложила колико износе четири градска буџета“, рекао је Додик новинарима након засједања градске конференције СНСД-а у Бијељини.

Додик је најавио да ће развој Бијељине и добробит њених грађана и даље бити у фокусу републичке власти, без обзира на покушаје власти СДС-а у граду да инсценира проблеме и усложни ту сарадњу.

Један од будућих глобалних пројеката које је најавио је пројектовање и изградња аутопута од Бањалуке до Бијељине, што ће допринијети отварању града и његовом даљем развоју.

„Ми смо, на неки начин помогли да се градска власт у Бијељини одржи, јер смо великим улагањима дизали стандард овога града, чинимо то и данас и чинићемо и даље, због наших грађана и због активности СНСДа- у Бијељини који се залаже за велике и важне пројекте у свим областима живота“, рекао је Додик.

Паралелни гасовод није у складу са законом

Предсједник Републике Српске и наше странке, Милорад Додик, рекао је данас да је проблем гасовода у Бијељини створен због непоштовања закона и да ће све концесије и дозволе бити повучене, јер су злоупотријебљене.
„Власт у Бијељини је урушена и нема способности да води град, зато покушавају да пишу отворена писма и да исценирају проблеме“, поручио је Додик.

Он је рекао да ће Бијељина добити гасовод, као дио великог пројекта „Јужни ток“, који води Република Српска и о чему неприкосновено одлучује републичка власт.

Додик је додао да је садашњи пројекат гасовода, који у Бијељини воде градоначелник Мићо Мићић и приватни инвеститори, паралелан процес који није усаглашен са републичким пројектом и изразио сумњу да је циљ тога каснија препродаја и лична милионска зарада.

„Политика није дневно трачарење и оговарање, него плански рад и карактер да у томе истрајете“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање о проблему бијељинске шећеране, он је подсјетио да је фабрика одузета одлуком суда зато што је претходно приватизована из сумњивих криминалних извора.

„Ми као власт нисмо добили шећерану на располагање, она је још у судској процедури, а оног тренутка када суд донесе правоснажну пресуду и каже да се она одузима од претходног власника и враћа Републици Српској, ми смо спремни да преузмемо одговорност за њено функционисање“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је нагласио да је републичка власт испунила све обавезе према Бијељини, иако опозициона градска власт није испунила своје обавезе према установама од републичког значаја у граду, као што је нова болница.

Одбор за заштиту уставног поретка штитиће Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је иницијатива за оснивање одбора за заштиту уставног поретка Републике Српске једна од важних стратешких одлука, јер је уставни поредак значајно нападнут.
Додик је рекао да напади на уставни поредак Српске долазе, прије свега, од разних иницијатива изван Републике Српске и да зато мора да постоји тијело које би те нападе морало да разумије, на стратешком нивоу их сагледа, те да се стратешки односи према њима.

„Жао ми је што други не виде у томе једну важну одлуку“, рекао је Додик новинарима у Бијељини и додао да ће одбор бити формиран у наредном периоду.

Он је истакао да се мора појачати ниво координације са људима који непосредно раде у име Републике Српске на различитим нивоима у БиХ. Ти људи су, додао је он, на неки начин били препуштени себи, па је било много случајева њиховог врбовања за интересе странаца, па чак и бошњачке стране у Сарајеву.

„Морамо да направимо потпуну евиденцију о свим кадровима и зато та комисија мора да има потпуне евиденције и кретања, не да би била нека тајна полиција или нека ‘егзекуција’, него информативно-документациони центар, да видимо ко су ти људи који раде у име Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је навео да је потребно да се прати њихов рад и зна шта су радили, а не чим буду изабрани да постану „слободни стријелци“ и онда да само њихова слободна воља или карактер одлучује о томе да ли ће штитити интересе Републике Српске или неће.

„Ако сте изабрани у име Републике Српске, ви сте делегирани, а ако сте делегирани, онда морате да поштујете Републику Српску“, поручио је Додик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива