Додик: Српска завршила свој дио посла

03.12.2013 Актуелно

 

Када се договоре и када дају гаранције да је међу њима дефинитивно договорено, ми смо спремни да сједнемо заједно и договоримо моделе провођења одлуке“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је нагласио да Република Српска неће одустати од договореног начина избора члана Предсједништва БиХ, наводећи да на јучерашњем састанку у Прагу није предлагао званичне ставове о питању избора делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

„Немамо намјеру да губимо вријеме на празним састанцима, гдје федерални партнери не могу да се договоре и гдје покушавају да поново ствари врате на почетак“, рекао је Додик.

Он је оцијенио јучерашњу сесију разговора политичких лидера неуспјешном, јер, како је рекао, федерални парнери нису искористили вријеме да постигну договор.

„Пленарни састанак се завршио ручком, док су након тога представници Републике Српске сатима чекали федералне лидере да усагласе модел“, рекао је Додик, истакавши да на том састанку није договорено ништа.

Он је додао да се питање осталих са становишта одлуке „Сејдић-Финци“ односи искључиво на могућност да буду бирани, али не и да морају да буду изабрани.

„Мој став је био да у оквире Устава не увлачимо категорију обавезног избора осталих и да то буде гарантовано, у условима када је одлука „Сејдић-Финци“ искључиво мотивисана да укине било какав етнички ексклузивитет“, рекао је Додик.

Додик је навео да јуче није предложио никакав званичан став у вези са избором делегата у Дом народа Парламентарне скупштине и да „не завређује коментар оно што се прича по кулоарима“.

Он је додао да није напустио састанак, јер како је навео, састанка није ни одржан.

Лидер СНСД-а је поновио став Републике Српске да се у Дом народа БиХ бира шест делегата са њене територије, од којих највише пет Срба.

„Било је покушаја да се отвори питање индиректног избора чланова Предсједништва БиХ, али то не долази у обзир, јер је то разријешио договор у Бриселу. Република Српска нема намјеру да се враћа назад“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, уколико Федерацији БиХ тај модел одговара, онда њени лидери могу да то договоре за тај ентитет, а Република Српска ће поштовати њихов договор, који важи само за њу.

Он је изразио жаљење што напори комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа нису уродили плодом, оцијенивши да је „предубоко ушао у детаље овог питања“.

„Ја сам наглашавање два питања од Филеа на европском путу БиХ поздравио као омекшавање могућности кретања БиХ ка европским интеграцијама, а зашто тога нема добро је познато“, рекао је Додик.

 

 

Архива