Додик: Српска неће дозволити враћање на почетак

01.12.2013 Актуелно

 

„Наши ставови су познати и неће се мијењати. Они су што се тиче процеса жСејдић-Финциж за нас завршени политичким консензусом који смо постигли у Републици Српској о том питању“, рекао је Додик.

Он је истакао да не треба заборавити да су ови ставови дефинисани и закључцима Народне скупштине, који су јасно потврдили и оквир у коме се учесници у разговорима из Републике Српске могу понашати.

„Ми као одговорни људи идемо тамо и очекујемо да ће нам саопштити да је у Федерацији изабран модел, пошто је резултат посљедњег састанка да Федерација изабере један од неколико модела који ће се примјењивати у ФБиХ и да се онда нађемо на пленарном састанку и то промовишемо у договор“, истакао је Додик.

Он је навео да Република Српска ништа не мијења у процедурама, јер „нити може, нити ће дозволити да се ствари враћају на почетак, тражећи поново неки модел за цијелу БиХ“.

„Ми смо раније у Бриселу потписали документ у коме је све речено, а то је директан избор чланова Предсједништва. Немамо намјеру да то мијењамо и не видимо никакву аргументацију која би могла поткријепити било какву промјену наше позиције и наших ставова у том погледу“, истакао је Додик.

Он је рекао да заступа интересе Републике Српске и у овом случају партије којом предсједава, те да не зна суштину разговора у ФБиХ и да му је „то сасвим свеједно“.

„У Федерацији могу да договоре шта год хоће за Федерацију, уколико су сви унутра за нас је то прихватљиво и ми нећемо ништа спорити. Ми нећемо прихватити да се намеће било каква обавеза Републици Српској да редефинише евентуално своју позицију у том погледу, јер не желимо да се изнова увијек враћамо већ договореним стварима и да их поново разматрамо“, навео је Додик.

Додик је рекао да ће избори наредне године свакако бити одржани и да је беспотребна галама опозиције о тој теми.

„Нико не спречава изборе. Избори су у БиХ одржавани скоро 20 година и били су потпуно легитимни и легални, па се могу одржати још једном и ако не дође до договора о одлуци жСејдић-Финциж“, нагласио је Додик.

Он је рекао да ће општи избори бити одржани како је и предвиђено у октобру идуће године.

„Онај ко хоће да призна нека призна, онај ко неће и не мора. Не можемо ми некога натјерати на то. Та галама унутар БиХ да ли ће бити или неће бити избора, како то неко спречава, то је потпуно депласирано“, рекао је Додик.

Он сматра да је то „игра за јавност која је непотребна“.

„Опозиција покушава да направи неку позицију страха, намјерно дезинформишу јавност и своје гласаче лажним тврдњама и процјенама. Избори ће бити одржани и ми на томе инсистирамо. За Републику Српску веома је важно да се избори одржавају како је прописано законом. Биће одржани“, закључио је Додик.

 

 

Архива