СНСД показао висок ниво одговорности за вршење власти

09.11.2013 Актуелно

Додик је рекао новинарима након сједнице Главног одбора ове странке да је СНСД оцијенио да је потребно и добро што је дошло до смјене и разилажења са СДС-ом на нивоу БиХ и да тиме није угрожена политичка позиција Српске, као и да се СНСД доказао способним да проведе процедуре смјене.

Он је нагласио да СНСД задржава свој коалициони капацитет са ДНС-ом и СП-ом и да ће радити на томе да имају заједничке кандидате за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ, док ће ове странке имати посебне листе.

Додик је истакао да Главни одбор ове странке сматра да је потребно да се, у оквиру припрема за предстојеће изборе, формирају изборни штабови на нивоу Републике и по изборним јединицама, те да се у априлу одржи страначки сабор како би ова странка сачинила своје кадровске листе.

„СНСД има капацитет и доказане активности у погледу досадашњег рада да може потпуно и на адекватан начин да тражи ново повјерење грађана“, рекао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Лидер СНСД-а је навео да је једна од одлука Главног одбора да се у року од мјесец дана заврше унутарстаначки избори у градској организацији Бањалука, те да је на сједници разматрана и ситуација у још неколико градских и општинских организација.

СНСД је провео унутарстраначке изборе који су омогућили да у многим општинским организацијама дође до избора новог руководства, а што даје нову снагу странци.

Главни одбор СНСД-а данас је оцијенио да су лица у извршним органима власти показала одговорност за вођење свеукупне политике и утицали да се ситуација у Републици Српској одржава потпуним функционисањем свих институција власти, изјавио је предсједник ове странке.

Он је додао да су у континуитету вођене потпуно адекватне политике на нивоу БиХ на различитим питањима и да је СНСД дао несумњив допринос на стабилизацији позиције Српске у БиХ.

„Главни одбор сматра да су са становишта Републике Српске завршене политике у вези са имплементацијом одлуке ‘Сејдић-Финци’, које су настале на иницијативи СНСД-а, а реализоване кроз наступ свих партија из Српске и на закључцима Народне скупштине Српске“, истакао је Додик, додајући да ту „причу треба завршити, као и причу о механизму координације“.

Он је додао да би окончањем ових питања било омогућено да БиХ аплицира за чланство у ЕУ.

Додик је истакао и да ће ова странка наставити да ради на консолидацији економске ситуације у Српској и да основни проблем представља запошљавање и борба против криминала и корупције.

Говорећи о дешавањима о статусу у странци директора Фонда здравственог осигурања Српске Дарка Томаша, он је рекао да Томаш остаје члан СНСД-а.

Интересовање за извјештај Владе Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцјенио је данас да је извјештај високог представника Валентина Инцка Савјету безбједности УН збир разних медијских извјештаја и изјава датих у прошлости, док је извјештај Владе Српске свеобухватан.
„Више него икада постоји интерес одређених чланица Савјета безбједности УН за извјештај Владе Српске, а чак су сугерисали и да што прије буде достављен“, рекао је Додик новинарима.

Предсједник Српске је навео да је Инцко допринио потпуном краху политичких институција и њиховог рада у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и да то нигђе није поменуто у његовом извјештају.

Додик је рекао да Инцко чак наводи да се стабилизовала ситуација, што је апсурд, јер је у ФБиХ ситуација потпуно архаична.

„Оно што нема у том извјештају или је потпуно маргинално поменуто јесте најважније питање којим смо се бавили све ово вријеме – ‘Сејдић-Финци’ и механизам координације“, рекао је Додик и додао да се то не помиње, јер би се онда морала похвалити политика из Републике Српске.

Додик истиче да Инцко и даље задржава арогантан однос високих представника према Републици Српској.

Поводом притисака које Инцко спомиње у извјештају, Додик је појаснио да су притиске на институције у БиХ вршили високи представници.

„Република Српска је потписала Анекс 10 који је увео високог представника, па према томе он има одговорност и према нама за оно што говори и о чему извјештава. О томе ћемо имати прилику да попричамо у наредним временима“, додао је Додик.

СДС-ова политика је издаја националних интереса

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да Српска демократска странка показује нестрпљење и да је политика те странке – политика галаме и издаје српских националних интереса.
„Њихова политика је издаја, зато што СДС оспорава институције у Републици Српској и тиме чини неповјерење према институцијама“, рекао је Додик новинарима након сједнице Главног одбора странке у Бањалуци.

Одговарајући на питање о уједињењу бањалучке организације Српске напредне странке /СНС/ са СДС-ом, лидер СНСД-а је навео да не прати „њихове активности“.

Додик је упитао какво је то уједињење СДС-а са Драганом Чавићем, предсједником НДП-а, када је СДС из својих редова избацио Чавића који је, као предсједник Републике Српске, потписао извјештај о Сребреници који је Српској нанио историјску неправду и велике тешкоће.

„Ако се СДС уједињава са Чавићем, онда нам неће бити тешко да објаснимо о чему је ту ријеч и веома нам је драго да се то дешава“, нагласио је Додик.

 

   
 

Архива