СНСД и Додик убједљиво најбољи

04.11.2013 Актуелно

Истраживање, које је спроведено од 24. до 28. октобра у Републици Српској на узорку од 1.005 испитаника, показало је да грађани највише повјерења имају у СНСД, односно 39,2 одсто опредијељених испитаника би гласало за ову партију, што је у односу на истраживање из фебруара више за 2,5 одсто.

Раст популарности биљежи и СДС, за који се у фебруару опредијелило 24,9 одсто испитаника, док је осам мјесеци касније за ову партију  опредијељено 30 одсто испитаних. Када је у питању ДНС, у ову партију има повјерење 7,5 одсто гласача, што је за 0,3 одсто више него што је то било у фебруару.

Пад повјерења грађана биљежи ПДП, за који би гласало свега 5,4 одсто грађана, што је четири одсто мање него што је било у фебруару ове године.

Подаци истраживања су показали да би у случају да у току седмице буду одржани парламентарни избори највеће повјерење грађана добио СНСД, и то 39 одсто, затим СДС  30 одсто, ДНС  осам одсто, ПДП пет одсто, СНС и СП по три одсто, СДА два одсто, док би остале партије добиле 10 одсто гласова.

Одговарајући на питање којој политичкој личности у РС се може највише вјеровати 17 одсто испитаника рекло је да је то Додик, шест одсто да је то Огњен Тадић, потпредсједник СДС-а, док четири одсто испитаника мисли да је Младен Иванић, предсједник ПДП-а, особа којој се највише може вјеровати.

Да се највише може вјеровати Младену Босићу, лидеру СДС-а, сматра три одсто испитаника, док један одсто анкетираних сматра да је то Марко Павић, предсједник ДНС-а.

Да се не може вјеровати ниједном политичару сматра 34 одсто грађана, док 20 одсто грађана не зна одговор.

Најзначајнији проблеми са којима се суочавају грађани у РС су првенствено незапосленост, затим економска криза, корупција, политичка ситуација, криминал, а грађане мучи и низак стандард и опште сиромаштво.

Да је незапосленост највећи проблем, стоји у истраживању, сматра 77 одсто испитаника или један одсто више него што је то било у фебруару ове године, а када је у питању корупција, 40 одсто грађана сматра да је то проблем који оптерећује РС.

Иако грађани углавном немају повјерење, како пише у истраживању, да би политичке партије могле ријешити проблеме незапослености, корупције, криминала, ниског стандарда и сиромаштва, ипак мисле да би СНСД и СДС били најуспијешнији у томе.

Што се тиче економске ситуације, 17 одсто испитаника сматра да их СНСД може ријешити, док њих 14 одсто сматра да је то СДС. Четири одсто испитаника је мишљења да би економску ситуацију најприје ријешили ПДП и ДНС.

Такође, када је у питању корупција, 15 одсто испитаника сматра да би СНСД био најуспјешнији у њеном рјешавању, док је 13 одсто мишљења да би то најбоље урадио СДС.

Када је у питању статус РС у БиХ, 21 одсто грађана РС сматра да би СНСД био најуспјешнији на том пољу, док њих 13 одсто мисли да би то најбоље радио СДС.

Према оцјени испитаника, најзначајнија личност у региону у посљедњих годину дана је Милорад Додик, предсједник РС, на другом мјесту је Александар Вучић, први потпредсједник Владе Србије, док је на трећем мјесту славни тенисер Новак Ђоковић.

Повратак Крајишника нема утицаја

Више од 60 одсто испитаника сматра да повратак Момчила Крајишника из Хага неће утицати на промјену политичке атмосфере у РС. Да ће повратак Крајишника позитивно утицати на промјену политичке атмосфере у РС сматра 25 одсто бирача СДС-а, 16 одсто бирача СНСД-а и девет одсто бирача ПДП-а, чији чланови у највећем проценту, од чак 91 одсто, сматрају да Крајишников повратак у РС уопште неће утицати на политику.

Након ПДП-а, бирачи ДНС-а и СНСД-а у највећем проценту сматрају да Крајишников повратак неће утицати на политичку атмосферу у РС.

Архива