Иницијативе СДС-а писане у страним амбасадама

17.11.2013 Актуелно

Став Сaвеза независних социјалдемократа је да треба испунити све формалне предуслове за несметано одржавање општих избора сљедеће године, због чега је потребно извршити одређене измјене Изборног закона БиХ, изјавила је данас портпаролка наше странке Душица Савић.

СНСД сматра да измијењени Изборни закон БиХ, осим усклађивања са Законом о територијалној организацији Републике Српске, треба да буде усклађен и са одлуком „Сејдић-Финци“.

Савићева је на конференцији за новинаре у Зворнику рекла да је још и важније усклађивање Изборног закона БиХ са Изборним законом Републике Српске, који је претрпио одређене измјене, тако да је, умјесто досадашњих шест, предвиђено девет изборних јединица за Народну скупштину Српске.

„СНСД сматра да би се усклађивањем Изборног закона БиХ са наведеним допунама отклониле све формалне препреке за несметано одржавање општих избора 2014. године“, истакла је Савићева, подсјећајући да је ово једна од тема коју СДС користи за обмањивање јавности, прије свега, у правцу стварања мишљења да су владајуће партије у БиХ – СНСД и СДП против одржавања избора 2014. године.

Подсјетивши да је СДС покренула инивцијативу у парламенту БиХ за измјене Изборног закона БиХ и његово усклађивање са Законом о територијалној организацији Републике Српске на основу одлуке Уставног суда БиХ, Савићева је рекла да је СДС само формални предлагач, а да је сам приједлог „написан у неким страним амбасадама и канцеларији ОХР-а“.

Она је навела да СДС наставља да обмањује јавност и са приједлогом одлуке о референдуму са питањем да ли грађани Српске сматрају да је Републици потребан закон о испитивању поријекла имовине.

„Република Српска већ има законску регулативу из ове области, а СДС заправо и не жели истински доношење овог закона, јер би имао проблема његовом примјеном, прије свега, у сопственим редовима“, напоменула је Савићева.

Она је оцијенила да је циљ такве приче искључиво политичка промоција и стварање привида да се само СДС залаже за борбу против криминала и корупције.

„СДС је показала на који начин се бори притив криминала и корупције, између осталог, у процесу провођења приватизације предузећа у Српској када су на десетине хиљада грађана остале без посла, а предузећа потпуно уништена. Од тог срамног процеса приватизације привреда Српске се још није опоравила“, навела је Савићева.

Она је подсјетила да су у вријеме владавине СДС-а помилована лица која су оптужена за најтежа кривична дјела и означена као вође највећих и најопаснијих криминалних група, не само у БиХ, него и у региону, те додала да све то показује на који начин се СДС заиста бори против криминала и корупције.

Савићева је као посебно лоше истакла стање у локалним заједницама гдје је након локалних избора опозиција у саставу СДС-ПДП-НДП преузела власт.

„Неколико тих општина кредитно се задужују мимо законом предвиђених процедура и без прибављања обавезне сагласности од Министарства финансија Републике Српске“, рекла је Савићева, наводећи примјер неиздвајања средстава из општинских буџета за младе, за подстицаје запошљавању, социјалне категорије, те однос према медијима.

Архива