Без консензуса о празницима БиХ нема шансе за опстанак

24.11.2013 Актуелно

 

„Oни кojи су нajвишe учинили дa срушe бившу држaву, сaдa слaвe њeнe прaзникe. Нaмjeрa je кoнтинуитeт БиХ, aли тo ниje вишe истa држaвa“, рeклa je Majкићeвa нa кoнфeрeнциjи зa нoвинaрe у Бaњaлуци, кoмeнтaришући чињeницу дa сe 25. нoвeмбaр у Фeдeрaциjи БиХ oбиљeжaвa кao „дaн држaвнoсти БиХ“.

Oнa je нaглaсилa дa Рeпубликa Српскa признaje 21. нoвeмбaр, кao дaтум кaдa je ствoрeнa нoвa БиХ.

„Ниje кoрeктнo oбиљeжaвaти прaзникe бившe држaвe зa кojу су сви, изузeв Србa, учинили свe дa oнa вишe нe пoстojи“, дoдaлa je Majкићeвa.

Позив федералним политичарима да се договоре

Посланик наше странке у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић позвала је данас политичке актере из Федерације БиХ да учине све да би постигли компромис о модалитету примјене одлуке „Сејдић-Финци“, јер ће у супротном БиХ сносити негативне посљедице.
Уколико не дође до компромиса, каже Мајкићева, општи избори у БиХ сљедеће године неће бити признати, што значи да одлука „Сејдић-Финци“ мора бити проведена до краја априла 2014. године.

„Уколико договор не буде постигнут, доћи ће до заустављања европског пута БиХ, која ће изгубити и 47 милиона евра из ИПА фондова, те ко зна колико још милиона евра“, рекла је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Говорећи о кључним промјенама које треба извршити у Изборном закону БиХ, осим провођења одлуке „Сејдић-Финци“, Мајкићева је рекла да називи општина у Српској морају бити усклађени са ентитетским законом о територијалној организацији.

Осим тога, каже Мајкићева, морају се преиспитати вриједности гласова и броја мандата по изборним јединицама, провести Одлука Уставног суда за град Мостар из 2010. године, те ријештити питање затварања листи.

„СНСД ће учинити све да избори буду одржани и да све обавезе буду завршене на вријеме“, поручила је Мајкићева и додала да је СНСД за одржавање избора, који ће бити признати.

Она је поновила да је за СНСД неприхватљив индиректан избор чланова Предсједништва БиХ, јер није у складу са уставним надлежностима.

Буџет не смије бити повећан због рада институција

Члан ИО и ГО СНСД и Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да ће посланици наше странке у парламенту БиХ подржати Нацрт буџета БиХ за 2014. годину само уколико буде на истом нивоу као онај из ове године, односно већи само за онолико колико је потребно за враћање вањског дуга.
„Буџет не може бити ни за ‘цент’ повећан за рад институција БиХ“, поручила је Мајкићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је дадала да још није погледала Нацрт буџета БиХ за 2014. године, јер није упућен у парламент.

Савјет министара БиХ утврдио је Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2014. годину у износу од 1.796.392.968 КМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Архива