Подршка економској политици и буџету за 2014. годину

30.11.2013 Актуелно

 

Додик је, након састанка коалиционих партнера са премијерком Српске Жељком Цвијановић, истакао да ове политике треба да обезбиједе додатну стабилност и да искористе шансу да постојеће тренд раста бруто друштвеног производа од један одсто буде још израженији.

„Основни циљеви економске политике потпуно су прихватљиви, превенствено помоћ реалном сектору привреде и борба против криминала и корупције“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да ће бити формирана комисија за борбу против криминала и корупције, која треба да да одређене ефекте, али је навео да је матрица борбе против криминала и корупције у правосудном систему.

„Међутим, правосудни систем је изнад система власти у Републици Српској, он је посебна власт, потпуно отуђена од ове борбе, јер и у њој самој има много криминала и корупције међу судијама и тужиоцима. Има и часних људи, али је несумњиво да постоје корупција и криминал у оквиру правосудног система“, поручио је Додик.

Додик је нагласио да недавно урађене анализе говоре да је највећи степен корупције у здравству и полицији, те додао да је борба против корупције у полицији снажно почела хапшењима у претходних неколико мјесеци.

Он је истакао да је из економске политике видљиво да напори који се чине имају циљ да се подигне животни стандард, као и да се у идућој години обезбиједе повећања која је Влада обећала.

„С друге стране, шта год ми урадили, опозиција ће бити против. Зато дају лажне информације јавности и покушавају да стање прикажу горе него што јесте“, тврди Додик.

Немогуће је, каже предсједник СНСД-а, да у ситуацији какву представља опозиција, Српска биљежи раст БДП-а, док читав регион има пад БДП-а, као и да Српска има повећање извоза, пензија и плата.

„Направили су општу галаму око јавног дуга, а показатељи говоре да у структури јавног дуга, власт у периоду од 2001. до 2005. године направила задужења од 1,6 милијарди КМ, а да обавезе лоциране од 2006. до данас износе око 600 милиона КМ“, истакао је Додик.

Он је навео да је задуженост у бруто друштвеном производу Српске у 2004. години била 60,9 одсто, у 2005. 54,6 одсто, а у 2012. 43,9 одсто.

„Држимо стабилном Републику Српску у политичком и економском смислу. Српска је по стопи инвестирања једно од највећих инвестиционих подручја у региону“, поручио је Додик.

Он је додао да је Влада одражала фискалну стабилност, ликвидност свих рачуна, да су институције Српске учиниле све да и ову годину заврше без значајних социјалних изазова, те да борба за радна мјеста представља приоритет ове власти у наредном периоду.

Премијерка Српске нагласила је да је Влада ове године вратила пет одсто на умањене плате буџетских корисника, те повећала пензије које ће у јануару 2014. године, у односу на јануар ове године, бити увећане 7,3 одсто.

„У наредној години уводимо неопорезиви дио дохотка од 150 КМ, реформу фискализације, доношење закона о мултилатерналној компензацији, те регистар парафискалних намета“, рекла је Цвијановићева.

Састанку су, у име СНСД-а, присуствовали предсједник странке Милорад Додик и предсједник Извршног одбора Небојша Радмановић, предсједник ДНС-а Марко Павић и предсједник СП-а Петар Ђокић.

У име Владе, састанку су присуствовали премијерка Жељка Цвијановић и министри, Зоран Тегелтија и Жељко Ковачевић.

 

Архива