СНСД и СДП договорили законе о имовини и Електропривреди БиХ

05.10.2013 Актуелно

Додик и Лагумџија су увјерени да имају парламентарну већину за усвајање ова два приједлога закона у парламенту БиХ.

Додик је рекао новинарима да закон о државној и војној имовини рјешава питање статуса OHR-а и проблеме деблокаде Акционог плана за чланство у NATO.

Он је истакао да је проблем „Електропреноса“ могао да буде ријешен и раније, те додао да је сада постигнут компромис.

У Сарајеву је данас разговарано и о састанку у Бриселу, односно како да сви његови учесници дају допринос да се 10. октобра у Брисел дође са усаглашеним рјешењем за „Сејдић и Финци“ и механизам координације.

Додик да је рекао да је кључно питање када је ријеч о одлуци „Сејдић и Финци“ сада на федералним партнерима, али је и Република Српска спремна да буде од користи.

На састанку је било ријечи и о заједничким улагањима у слив Средња Дрина.

Додик је рекао да је овај пројекат исплатив само у варијанти када је договорен са италијанским партнером.

„Пројекат има перспективу и ово је једини начин да се нешто направи на Дрини“, рекао је Додик.

Говорећи о актуелном министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу, Додик је рекао да ће он бити смијењен са те функције за 15 дана и да ће се ово питање брзо наћи на сједници парламента БиХ.

Састанак делегација СНСД-а и СДП-а почео је нешто прије 11.00 часова. Делегацију СНСД-а чинили су и међународни секретар Жељка Цвијановић и члан Извршног одбора странке Средоје Новић, а у делегацији СДП-а били су и потпредсједник странке Дамир Хаџић и члан Предсједништва те партије Нермин Никшић.

Усвајање Закона о државној и војној имовини за 15 дана

Предсједник СДП-а Златко Лагумџија рекао је да ће се текст приједлога закона о државној и војној имовини наћи пред Савјетом министара наредне седмице и да очекује да би у наредних 15 дана могао да буде усвојен у Парламентарној скупштини БиХ по хитној процедури.
Лагумџија је рекао новинарима да ће на основу договора премијера Републике Српске Жељке Цвијановић и Федерације БиХ Нермина Никшића, ускоро бити изабрана нова управа и сачињен инвестициони план „Електропреноса“.

Текст приједлога закона припремила је радна група Савјета министара, којом предсједава Бариша Чолак, а члан је Средоје Новић.

У Сарајеву је данас разговарано и о састанку у Бриселу, односно како да сви његови учесници допринесу да се 10. октобра у Брисел дође са усаглашеним рјешењем за одлуку „Сејдић и Финци“ и механизам координације.

Лагумџија је рекао да су ставови о овим питањима приближени.

Он је рекао да су заједничка улагања у слив средња Дрина пројекат вијека, на којем ће радити владе Републике Српске и Федерације БиХ.

„Нашли смо данас формулу да и Србија и БиХ треба да раде заједно на Дрини, уз сарадњу са страним партнерима“, рекао је Лагумџија.

Лагумџија је рекао да ће се органи странке одредити о томе како ће о смјени актуелног министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића гласати посланици СДП-а.

Додик о смјени Шаровића: Два пута је направио пропусте као министар

Предсједник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Златко Лагумџија је данас у Сарајеву, одговарајући на новинарско питање о ставу СДП-а о могућој смјени министра Мирка Шаровића, казао да ће о томе, када дође вријеме, донијети одлуку надлежни органи СДП-а БиХ.

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик изјавио је новинарима у Сарајеву да, што се тиче СНСД-а, „то ће доћи у процедуру на парламент брзо и бит ће завршено“.

„То је ствар процедуре и то је готово завршена ствар. Није у питању Мирко Шаровић персонално. Ради се о томе да се политике које смо раније усагласили са СДС-ом не проводе и да је било пропуста, персоналних и страначких, у том погледу. То је однос према политикама, а не према појединцима, мада је очигледно Шаровић у два наврата направио значајне пропусте као министар“, казао је Додик данас у Сарајеву.

Архива