Мазалица: Република Српска је талац ФБиХ

13.10.2013 Актуелно

Мазалица је упознао јавност са основним елементима публикације Европске иницијативе за стабилност „Зашто случај „Сејдић-Финци“ не би требао да блокира апликацију БиХ према Европској унији“, у којој су наведени примјери земаља које су врло сличне БиХ у смислу постојећих рјешења, а које имају мање флексибилно изборно законодавство од БиХ. Он је истакао да је Република Српска талац непостизања договора у ФБиХ.

„Ми знамо да је Република Срска талац непостизања договора у ФБиХ када су у птању измјене Устава којима треба да се проведе одлука „Сејдић-ФИнци“, већ је више пута потврђено и од стране европских званичника, да је прихватљив став Српске да се члан Предсједништва БиХ из Републике Српске бира без националног предзнака. Публикација Европске иницијативе за стабилност, која се зове „Изгубљени у босанском лавиринту – Зашто случај „Сејдић-Финци“ не би требао да блокира апликацију БиХ према ЕУ“, у којој се наводе примјери Кипра и Белгије, које су чланице ЕУ и које имају, у својим уставима, одреднице према којима су мјеста у парламенту по аутоматизму резервисана са одређене заједнице. У овом документу се наводи да БиХ има флексибилан изборни закон у погледу изјашњавања приликом кандидовања који омогућава кандидовање свима“, нагласио је Срђан Мазалица на редовној конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Он навео примјер Велике Британије која није провела пресуду Европског суда за људска права у Стразбуру из 2005. године која се тиче права затвореника да гласају.

„Они су чак рекли да неће да проведу ту пресуду“, нагласио је Мазалица.

Мазалица, који је члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, поновио је став који је истакао и предсједник Додик, да се овдје не крши Европска конвенција о људским правима, већа Протокол 12 који је потписало само 8 од 28 чланица ЕУ.

„Ово је још један од аргумената нашем мишљењу да Европска унија, ако не дође до имплементације одлуке „Сејдић-Финци“ и договора у ФБиХ, не би требала да кочи даљи пут ка ЕУ и да би мога омогућити кредибилну апликацију БиХ, а нама у Републици Српској је то важно јер смо ми тај посао урадили“, рекао је Срђан Мазалица.

Мазалица је поновио да је потребно провести одлуку „Сејдић-Финци“, али да то не треба бити даљи разлог кочења пута ка Европској унији.

Говорећи о документу „Систем коориднације процеса европских интеграција у БиХ“ Мазалица је истакао да су најважнији елементи тог документа доношење одлука консензусом у свим органима, који ће бити формирани у БиХ, јачање улога министарских конференција, а не Дирекције за европске интеграције и ротација у представљању и предсједавању.

„У овом документу су наведени органи који се формирају да би се испуниле обавезе према ЕУ који треба да воде рачуна о провођењу тих обавеза. Важно је нагласити да је у свим тим органима предвиђено доношење одлука консензусом. Јако је важно јачање министарских конференција, чије формирање је предвиђено овим документом, а смањивање улоге Дирекције за европске интеграције са којом је Република Српска имала негативна искуства када је у питању број стручњака из ове дирекције који су радили у корист бошњачких политичких партија. Ротације у предсједавању и престављању је изузетно важна, посебно када постанемо члан ЕУ“, истакао је Мазалица.

Мазалица је истакао да је, доношењем Закона о царинским тарифама БиХ за који су гласали представнициа СДС-а и ПДП-а, пренијета надлежност на министра за спољну трговину и економске односе БиХ и да је на тај начин увео механизам субординације.

„Сама ријеч координација је велики напредак. Морам истаћи да Закон о царинским тарифама на нивоу БиХ, који је подржао СДС и ПДП, преноси надлежност са Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, гдје се одлуке доносе консензусом, а Република Српска има свог представника, на министра спољне трговине и економских односа БиХ, који у будућности не мора бити из Српске, који ће одлуке доносити по принципу субординације према свом дискреционом праву“, нагласио је Мазалица.

Опозиција у Републици Српској има два правца дјеловања, један је социјална демагогија, а други покушај криминализације свега у Српској, истакао је данас Члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа и посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

„Примјећујем криминализацију свега и свачега, опозиција само понавља ријеч криминал. Десет пута поновљен лаж или квалификација постаје истина и то је њихова јасна стратегија“, рекао је Мазалица на редовној конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Мазалица је изнио низ података који показују колика је социјална демагогија опозиције.

„Тврдње политичара из опозиције о потрошачкој корпи представљају социјалну демагогију. Они истичу да је потрошачка корпа у Републици Српској од 2005. године порасла за 350 одсто што представља елементарно незнање. До 2008. године статистичка потрошачка корпа укључивала је од 50 до 150 производа, послије тога у рачунању потрошачке корпе прешло се на методологију Еуростата који рачуна индекс раста потрошачких цијена, а своју потрошачку корпу је наставио да израчунава и синдикат. У синдикалну потрошачу корпу улази и 35 одсто статистичке потрошачке корпе уз додавање додатних ставки. Када израчунате ове показатеље јасно вам је да потрошачка корпа није порасла 350 одсто. Према методологији Еуростата, која прати кретање цијена 800 производа, израчунато је да је индекс раста потрошачких цијена у периоду од 2005. до 2012. године 24,8 одсто, а у периоду од 2009. до 2012. године 8,7 одсто“, нагласио је Мазалица.

Он је нагласио да је број незапослених лица у Републици Српској мањи што показује да се наставља пад незапослености.

„Број незапослених лица у Републици Српској у односу на август прошле године је мањи за двије хиљаде 603, а у односу на август 2005. године за пет хиљада 743, а морам истаћи да 2005. године није било економске кризе“, истакао је Мазалица.

Отварање Представништва Републике Српске у Вашингтону је изузетно важно јер ће она омогућити да се глас Српске чује на мјестима гдје се одлучује, истакао је данас Члан Главног одбора Савеза независних социјалдемократа и посланик у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

„Желим поздравити отварање Представништва Републике Српске у Вашингтону јер сматрам да је то изузетно важно. До сада нам је недостајало мјесто у Вашингтону са кога ће се пренијети став Републике Српске људима који доносе одлуке тамо. Битно је да постоји таква локација на којој неко може да вам каже шта је битно и са ким треба разговарати о бтиним стварима“, рекао је Мазалица на редовној конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Он је истакао да је велики политички значај овог представништва.

„Свака борба за Републику Српску вриједи и ово представништво има велики политички значај“, закључио је Мазалица.

Архива