Додик: Референдум о смјени Вучуревића

30.10.2013 Актуелно

Додик је истакао да је то најбоље за град и да се ништа боље Требињу не може десити од смјене градоначелника.

„Учинићемо све да покажемо неспособност људи који управљају градом, а они ће учинити довољно да буду сами смијењени“, рекао је лидер СНСД-а на данашњој конференцији за новинаре у Требињу.

Он је нагласио да СНСД сматра да ово што Требиње тренутно има није добро за град и да није донијело никакве промјене набоље, већ само нагоре.

Те промјене, каже Додик, говоре о једној неконсолидованој структури која се упустила у властито обрачунавање и губи друштвену и јавну енергију на препуцавање и политичко позиционирање које само штети граду и интересима грађана.

„СНСД је веома јасан – наставићемо да дјелујемо политички. Наш циљ је да се стабилизујемо и побиједимо на општим изборима, у чему нам много помажу градске власти у Требињу. Једино их можемо охрабривати да тако наставе, али ми, као одговорна политичка партија, немамо времена да из цинизма или било чега другог то посматрамо, јер желимо добре одлуке у сваком мјесту у Републици Српској“, нагласио је предсједник СНСД-а.

Додик је истакао да његова партија искључиво жели нормално и отворено Требиње, јер је то град који има огромне потенцијале и који може да буде од регионалног значаја.

Он је поручио да ће сви започети пројекти у овом граду бити настављени, јер Требиње неће бити заборављено.

„Моја порука је да нисмо заборавили Требиње, нити ћемо икада. Борићемо се да му вратимо достојанство које је изгубило у претходних годину дана“, истакао је Додик, подсјетивши да су посљедих година, док је СНСД био на власти у овом граду, реализовани велики пројекти, међу којима су и путна комуникацијска отвореност према Херцег Новом, пут преко Чемерна, боља комуникацију са Хрватском…

Додик је поручио да се, без обзира на невјерице, неће одустати ни од изградње аеродрома, као ни од других планираних пројаката битних за Требиње и његове грађане.

Он је нагласио да су радови на обилазници обустављени, јер градска власт није ријешила имовинске односе. Додик је додао да ће ових дана бити настављена реализација пројекта водоснабдијевања, чија је вриједност 3.500.000 КМ, и подсјетио да је тај пројекат одобрен прије двије године, за вријеме власти СНСД-а у овом граду.

„СНСД се показао одговорном политичком партијом и у посљедње вријеме је овдје радио на стварима онако како и треба да ради једна организована опозиција и партија која је добила највећи број гласова“, истакао је Додик, подсјетивши да је СНСД у Требињу добио већи број одборника, него владајућа кључна структура, ПДП и СДС, заједно.

Констатујући да за град није добро што постоји супростављеност властима Републике Српске, предсједник СНСД-а је рекао да то неће утицати на започете пројекте које је републичка власт раније започела.

Додик је нагласио да је СНСД спреман да буде дио добрих рјешења у Требињу, али да као и увијек добра рјешења морају да буду конципирана од оних који врше јавну власт на локалном нивоу.

„Локална власт мора да покаже способност да окупи, а не да растури, али оно што смо до сада видјели у Требињу је растурање и то је очигледно“, рекао је Додик.

Он је истакао да је евидентно да љубав са колиционим партнерима на локалном нивоу пуца на многим мјестима и да је веома упитно да ли може да опстане.

СНСД је државотворна партија у Српској

Предсједник наше странке, Милорад Додик истакао је да је СНСД државотворна партија у Републици Српској и да нема намјеру да напусти ту политику без обзира на галаму СДС-а.
„СНСД је најодговорнија партија у Српској, а што се тиче СДС-а био сам наиван када сам мислио да са њима можемо да радимо на питањима битним за Републику Српску“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Требињу.

На питање да прокоментарише изјаву посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Дарка Бањца да „ратификација уговора БиХ са Хрватском о граничним прелазима, за коју је гласао СНСД, показује да ће грађани платити цијену споразума лидера СНСД-а Милорада Додика са бошњачким странкама“, Додик је рекао да је гранични прелаз прича која је била везана за Европску унију.

„СДС је само радио по питању својих кадровских постављења и ничега другог, док је СНСД од 2006. до 2010. године конципирао све важне политике и провео их на нивоу БиХ“, истакао је Додик.

Наводећи да је СДС на нивоу БиХ упола мањи од СНСД-а, Додик је истакао да је политика СНСД-а увијек била да поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ, те да ће тако наставити и убудуће.

„Шта каже тај неки посланик из СДС-а мене не занима. Никада нисам ни чуо за њега. Ко је он? Када је сједио на мјестима на којима сам ја био? Када је био у Бутмиру?“, упитао је Додик, нагласивши да није препотентан, већ само поштује оно што је урадио, а чега је било много.

Он је истакао да је, за разлику од Бањца, био на Бутмиру када се ломила прича о томе које за Републику Српску, ко је за Дејтон.

„Бутмир је мјесто гдје је требало издржати и проћи многе процесе, гдје су нас затворили у војну базу и тражили промјене Устава. Ја сам рекао тада да не може, а не он. Никада нисам ни чуо за тог посланика СДС-а, који би сада да прича о политици и ја би требало неком периферном, квазиполитичару да одговарам. Ја сам за њега Ајферов торањ што се тога тиче“, истакао је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Коментаришући изградњу моста на Пељешцу и чињеницу да Хрватска почиње са активностима без обзира шта каже БиХ, Додик је рекао да је тај споразум потписао Алија Изетбеговић, који није био представник Српске и нико из Српске нити је дао, нити ће дати сагласност за то.

„Република Српска води јасну политику у оквиру БиХ и она је данас један од најважнијих фактора одлучивања у БиХ, без којег се не може донијети ниједна одлука“, констатовао је Додик.

Требиње запуштен град

Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик рекао је да је Требиње запуштен град и да то довољно говори шта ради и чиме се бави актуелна локална власт.
„Немамо намјеру да замјерамо грађанима Требиња што нису дали повјерење кандидату за градоначелника из СНСД-а, али чињеница да смо побједничка партија по броју одборника говори да имамо велику одговорност за овај град“, истакао је Додик на конференцији за новинаре у Требињу.

Коментаришући стање у Градском одбору СНСД-а, Додик је истакао да је овај одбор формиран његовом одлуком и да добро функционише.

„Активности у овом тренутку иду у добром правцу, а ако неко искочи на кривини, он ће се сам разбити, а не ја“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је истакао да је данас посјетио и Епархију Захумско-херцеговачку и приморску са којом се наставља добра сарадња, као и да је на Црквини разговарао са Његовим преосвештенством владиком Григоријем о начину побољшања рада ове епархије.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Марко Митровић рекао је да је у протеклих годину дана евидентно да Требиње стагнира и да се ништа не ради, осим ситних инфраструктурних послова.

Митровић је додао да ће у петак, 1. новембра, бити одржана сједница Скупштине града на чијем дневном реду је и приједлог нацрта ребаланса буџета, за који је рекао да није ни социјални ни развојни, већ искључиво потрошачки.

Архива