Опозиција без шансе на предстојећим изборима

01.09.2013 Актуелно

„Хајде да будемо реални, Савез независних социјалдемократа је однио убједљиве побједе на претходним општим изборима 2010. и 2006. године. Сада опозиција покушава да се уједини, односно неки лидери опозиционих странака покушавају да уједине опозицију, зато што немају снаге да се супротставе СНСД-у. То је принцип „ајмо сви заједно да побједимо једног“, држећи се оне народне „два лоша убише Милоша“, то је њихов приступ, рекао је Мирјанић данас на редовној конференцији за новинаре у Прес центру Главног одбора.

Мирјанић је рекао да сумња у могућност опозиције да се уједини.

„Ја им  не спорим право да се уједине и не спорим им право да имају заједничке кандидате, али у ту причу сумњам, јер та прича би подразумијевала да између опозиционих странака постоји већи степен координације и сарадње и да међусобно уважавају ко је ту споредни, а ко је важан играч, а ја у њиховом дјеловању не видим да су спремни да прихвате такву врсту правила међу опозицином странкама“, закључио је Мирјанић.

Мирјанић је истакао да је опозиција почела преизборну кампању, што појазује СДС-ова најава референдума о Закону о одузимању нелегално стечене имовине чије су доношење подржале све парламентарне странке у Српској.

„Класичан примјер опозиционог политичког дјеловања или оштре предизборне кампање јесте најава да ће Клуб посланика СДС-а, подржан осталим посланицима, ту ће се они вјероватно лако ујединити, иницирати референдум о доношењу Закона о одузимању нелегално стечене имовине. Тај референдум је „куцање на отворена врата“, дакле дођете некоме у госте видите врата отворена и ви кажете „идемо ми да куцамо“, зашто? Све парламемнтарне странке су поджале доношење тог закона, дакле није спорна политичка воља да се такав закон донесе“, истакао је Мирјанић који је предсједник Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједни Клуба посланика је указао да је СДС-ов приједлог закона непримјенљив, да је упитна његова уставност и да је у супротности са другим системским законима.

„Када идете на референдум и питате грађане „Да ли желите да донесете закон?“, онда морате понудити текст закона. Не можете дати апстрактно питање. Изволите поднесите текст закона. Ја ћу вам рећи да је Нацрт закона о одузимању незаконито стечене имовине, који је прошао процедуру, фазу нацрта у Нродној скупштини, оспорен и на Законодавном одбору и у Скупштини и на стручној расправи. Законодавни одбор Народне скупштине је упутио Скупштини Извјештај о нацрту закона у коме стоји да су упитни уставност закона, да ли је закон у супротности са другим системским законима и да ли је примјенљив“, нагласио је Жељко Мирјанић.

Архива