Савић: ПДП манипулише јавношћу

04.08.2013 Актуелно

Она је на конференцији за новинаре у Зворнику истакла да ПДП непрестано прате контрадикторности, те подсјетила да су посланици те странке у Народној скупштини Републике Српске годинама стављали на дневни ред тежак положај и недовољну техничку опремљеност припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске, али да су били уздржани током гласања о кредитном задужењу за те намјене.

– Тиме су показали да њима није важан положај ниједне популације у Српској, па ни припадника МУП-а Српске, већ политикантство и њихова опсесивна жеља за влашћу, тако да сваку прилику користе да то и потврде, додала је Савићева.

Она је напоменула и да градоначелник Требиња Славко Вучуревић, који је члан ПДП-а, не престаје да шокира јавност Српске својим поступцима.

– Умјесто да се бави обећањима која је дао у предизборној кампањи, остаје упамћен по неколико прича, прије свега, причи о некаквом посебном статусу за Херцеговину, чиме је јасно показао да не поштује Уставом утврђену структуру Републике. Потом је у више наврата показао непоштовање према институцији предсједника Српске, навела је Савићева.

Она је истакла да је задњи у низу таквих Вучуревићевих поступака и његов састанак са бившим високим представником Волфгангом Петричем, који је у Српској остао упамћен по смјенама бројних републичких функционера.

– Неистина је да је Петрич иницирао састанак, него је Вучуревић, уз посредовање Салиха Алијагића, упутио захтјев за одржавање овог састанка, додала је Савићева и поновила да је јасно да ПДП користи сваку ситуацију да манипулише јавношћу и искористи дневне догађаје ради прикупљања политичких поена.

Говорећи о Суду и Тужилаштву БиХ, Савићева је подсјетила да су то наметнуте институције које немају упориште у Уставу БиХ, нити у оквиру Дејтонског мировног споразума, него су установљене на захтјев бошњачког политичког блока.

– Ове институције компромитују правосуђе, систем и правду и раде противно интересима свих грађана БиХ, истакла је Савићева, наводећи, између осталог, као примјер несарадњу тих институција са Агенцијом за истраге и заштиту (SIPA) БиХ у случају „Мехмедовић“, што још једном потврдђује да су Суд и Тужилаштво БиХ остали потпуно нијеми, без обзира на доказе које је имала SIPA.

Она је напоменула да Суд БиХ, потпуно супротно свим правним правилима, ретроактивно примјењује Кривични закон БиХ из 2003. године за кривична дјела почињена током рата у БиХ.

– Све ово указује да рад Суда и Тужилаштва БиХ нису ни право, нити правда, него политички мотиви, посебно ако се узме у обзир број лица из реда српског народа који је овај суд процесуирао и то ретроактивном примјеном закона, чиме су уједно нарушена и основна људска права, истакла је Савићева.

Говорећи о зворничкој Фабрици глинице „Бирач“, Савићева је рекла да СНСД изражава задовољство што је у овом привредном субјекту, захваљујући дјеловању Владе Српске, ситуација у потпуности стабилизована.

Она је подсјетила да је ова фабрика, прије него што је преузела Влада Српске, била на корак од затварања.

– Након преузимања фабрике, обезбијеђене су сировине, производни процес је стабилизован и започете су акције на побољшању квалитета производа, а предузете су и активности и на обезбјеђивању нових купаца, навела је Савићева.

Она је нагласила да СНСД сматра да је од свега најважније да је свако радно мјесто сачувано и да у фабрици ради 1.000 радника. – Изражавамо очекивање да ће Влада Српске и у наредном периоду пружити подршку овом колективу, како би се одржао процес производње и како би се он изборио за нова тржишта, додала је Савићева.

Према њеним ријечима, СНСД се залаже да по завршетку истражних радњи и процеса буду санкционисани сви за које се утврди да постоји одговорност за оно што се дешавало у Фабрици глинице прије преузимања од Владе, без обзира о чијим држављанима је ријеч.

Архива