Комшићеве изјаве за рубрику „Вјеровали или не“

18.08.2013 Актуелно

Вишковић је истакао да се Српска креће у оквирима Дејтонског споразума, а ако се укаже прилика да дође и до самосталности, та прилика ће сигурно бити искориштена.

Он је рекао да након Комшићевих изјава постаје тачна теза да је БиХ земља апсурда.

„Човјек који је предсједавајући Предсједништва БиХ и који би требало да представља све грађане БиХ дрзне се до те мјере да чак призива нека дешавања која смо ми овђе преживјели прије двадесетак година. Никаква оружја, никакве насилне интервенције у БиХ не долазе у обзир“, рекао је Вишковић данас на конференцији за новинаре СНСД-а у Зворнику.

Он је нагласио да предсједник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик има уставна овлашћења и основ да брани интегритет и суверенитет Републике, те да не види разлог зашто то смета људима из Федерације БиХ који то одмах тумаче на начин да Додик призива на неку сецесију и насилно одвајање.

„Имали сте прилику и да видите да Комшић доноси одлуку да забрани режисеру Емиру Кустурици да користи војна средства за снимање свог филма, а да су иста та средства коришћења код неких других за исте потребе“, истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да посланици у Парламентарној скупштини БиХ већ дуже вријеме инсистирају да сви вишкови неперспективног оружања и опреме буду пописани и стављени на располагање, те апеловао да чланови Предсједништва то што прије ураде, да се то прода и уновчи. Боље је, сматра Вишковић, да се од продаје те имовине која у складиштима труне и пропада набаве један или два канадера за гашење пожара.

Вишковић је истакао да је Небојша Радмановић прије мјесец дана предао мјесто пресједавајућег Предсједништва БиХ Комшићу који је за мање од мјесец дана направио неколико „гафова“, док Радмановић током свог предсједавања није направио ниједан.

Он је нагласио да у БиХ не постоји „босански“ језик, оцијенивши да се том одредницом жели поистовијетити цијела БиХ под некакву врсту језика коју нико не познаје.

Вишковић је, одговарајући на питања новинара да ли је политика бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића много опаснија од Комшићеве, рекао да Изетбеговићева политика није ниша ново.

„Он је наставио политику свог оца и нама је јасна политика и Изетбеговићева, али и Комшићева. Ми, чак, у Републици Српској можемо да будемо сретни што имају Бакир или Комшић, јер да их нема, требало би их измислити. Они нас сваки дан подсјећају у каквој држави живимо и шта мисле о нама. Сви политичари у ФБиХ живе за дан да дочекају да нема Српске, али можемо им поручити да тај дан неће дочекати“, поручио је Вишковић.

Он је подсјетио и на изјаве Дерве Сејдића и Јакоба Финција који су за одлуке Суда у Стразбуру јасно и гласно рекли да Додик и СНСД имају рјешење њиховог проблема, те су запитали зашто се то рјешење не примјењује.

„Све ово о чему сам говорио је чисто политикантство, тако се не граде БиХ, па ни Република Српска. Крајње је вријеме да се политика више окрене животним и привредним питањима. Свједоци сте да Влада Српске са премијером Жељком Цвијановић на челу у задње вријеме чини доста напора да се помогне привреди кроз доношење низа закона“, нагласио је Вишковић.

Он је додао да су владе Републике Српске које је предводио СНСД и њихови коалициони партнери само кроз подстицаје у пољопривреди у посљедњих седам година дали више од 500 милиона КМ, а ове године то је било 80 милиона КМ.

„Има најава из Владе Српске да ће Влада у наредном периоду помоћи и јесењу сјетву кроз плави дизел. Према томе, сматрамо да има доста пречих ствари у БиХ и Српској него да неко позива на дешевања која да нико у овој држави не жели“, рекао је Вишковић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је за „Ослобођење“ да ће свако коме је стало до БиХ, укључујући и њега самог, узети оружје ако Република Српска покуша да се отцијепи.

Архива