Кесић: Законски регулисати субвенције у пољопривреди

11.08.2013 Актуелно

– Ресорно министарство интензивно ради на том питању, како не би било разних шпекулација у вези коришћења тих средстава, изјавио је Кесић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Кесић, који је и члан Главног одбора СНСД-а, рекао је да се ова странка и Влада Српске посебно баве питањем заштите домаће производње.

Он је подсјетио да је ресорни министар Стево Мирјанић формирао радну групу на бази закључака парламента Српске из јула прошле године о заштити домаће производње, те да је Влада Српске посредством Инвестиционо-развојне банке Републике Српске обезбиједила дио средстава за прехрамбену индустрију и пољопривредну производњу.

Кесић је оцијенио да је тренутна ситуација у пољопривреди у БиХ прилично лоша, а узроци садашњег стања највећим дијелом су посљедица спољнотрговинског пословања у области пољопривреде и дјеловања одређених лобија и политика, које се воде од 1996. године.

Он додаје да се у таквој ситуацији домаћи производ тешко продаје, јер је изложен конкуренцији високосубвенционисаних пољопривредних производа из земаља окружења, ЕУ и Турске.

Кесић је рекао да су проблеми уочљиви већ код преласка границе, што је посљедица грешака и пропуста Управе за индиректно опорезивање, а који БиХ и Републику Српску коштају на стотине милиона марака.

– У последње вријеме у БиХ присутна је афера жмесож, због чега смо тражили да се у тој области укључи Агенција за истраге и заштиту БиХ, Гранична полиција, ентитетски инспекцијски органи МУП-а, истакао је Кесић.

Када је ријеч о бесцаринским квотама, Кесић је навео да се Република Српска залаже да се уведе ред у коришћење тих права, наводећи да први услов треба да буде да фирма која тражи увоз мора да донесе потврду да је измирила све пореске обавезе у ентитету и Брчко дистрикту.

– Мораће се доказати учешће домаће производње у прерађивачкој индустрији за коју се увози, као и многи други услови прописане том одлуком, истакао је Кесић.

Он је рекао да је неоходно урадити и нову организацију инспекцијског надзора на граници и унутрашњости.

Кесић је најавио и да ће у оквиру потписаних споразума бити уведене одређене царинске баријере на пољопривредне производе у тарифи од један до 24, која се односи на област хране, те да се обезбиједи заштита на 210 дана са могућношћу продужења.

Архива