Продановић: Компромисним рјешењем изаћи из кризе

21.07.2013 Актуелно

Продановић је изразио задовољство усвајањем закона о измјенама и допунама закона о јединственом матичном броју, пребивалишту и боравишту, путним исправама и држављанству у Представничком дому, те додао да очекује да ће они добити подршку и у Дому народа парламента БиХ како би ступили на снагу.

„Ради се о сету сигурносних закона који су од изузетне важности за грађане БиХ. Њихово усвајање значајно је и због тога да БиХ поново не би била тема расправе у Европском парламенту и Европској комисији о питањима евентуалне суспензије визног режима“, рекао је Продановић на конференцији за новинаре у Зворнику.

Продановић, који је и посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, истакао је да је за СНСД јако важно што су усвојене измјене и допуне закона о јединственом матичном броју и пребивалишту и боравишту, који су прошле године били у процедури, али су оборени ентитетским гласањем из Федерације БиХ.

„Ми смо инсистирали на усвајању ових закона, уз поштовање уставне структуре БиХ по којој је БиХ састављена из два равноправна ентитетета, а што је наш приципијелни став од почетка. То је значајна порука грађанима у БиХ да се конструктивним договорима и принципијелним ставом коначно дође до усвајања ових закона“, истакао је Продановић.

Он је навео да су од изузетног значаја билатерални разговори предсједника политичких партија, прије свега у Федерацији БиХ, на рјешавању преосталих питања од интереса за БиХ, а прије свега „Сејдић-Финци“.

„Од изузетног значаја би било да се постигне споразум о рјешењу питања жСејдић-Финциж. Усвајање амандмана на Устав БиХ, уз рјешавање питања координације са ЕУ, довело би до ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, те могућности за кредибилну апликацију БиХ за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ“, рекао је Продановић.

Када је ријеч о рјешавању питања војне и државне имовине, Продановић каже да је став СНСД-а да Савјет министара БиХ упути приједлог у процедуру.

„Сматрамо погрешним поступак СДП-а БиХ и Савеза за бољу будућност да је приједлог закона о војној имовини упућен у парламентарну процедуру, а да претходно није постигнут консензус у Савјету министара БиХ“, рекао је Продановић.

Искуства говоре, рекао је Продановић, да закони могу да добију подршку у Представничком дому парламента БиХ, уколико за њих у Савјету министара БиХ гласају и министри из Републике Српске и из Федерације БиХ.

Архива