Одржана четврта заједничка сједница влада Републике Српске и Србије

10.07.2013 Актуелно

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је на сједници анализиран степен реализованости свих пројеката који су започети у прошлости и при чему је пажња усмјерена на неколико централних тема. Напоменула да су анализиране све активности које се требају провести како би дошло до изградње гасовода „Јужни ток“.

„Ми смо данас потписали меморандум о разумијевању како би се испуниле одређене претпоставке за наставак даљњих активности на реализацији овог пројекта а претпоставке се односе на рјешавање имовинско правних односа између Србија гаса и Гаспромета Пале и намиривање потраживања између ова два субјекта“, истакла је предсједница Цвијановић и додала да је веома важно да је на сједници постигнут договор о снабдијевању гасом Фабрике глинице Бирач.

На сједници је разговарано и о пројекту Подриње који обухвата 1,3 милиона становника и 25 општина са двије стране Дрине као и пројекти из области енергетике.

„Чинимо велике напоре да реализујемо све оно што смо договорили са италијанским компанијама и са државом Италијом када је ријеч о енергетици и пројекту ‘Средња Дрина’, вриједности више од пола милијарде евра“, истакао је премијер Србије Ивица Дачић.

Премијер Дачић је нагласио да ће у октобру бити одржана заједничка сједница влада Србије и Италије на којој ће бити ријечи и о реализацији овог пројекта, додајући да је Србија затражила да ово питање буде разријешено и на нивоу Савјета министара БиХ.

Предсједница Жељка Цвијановић рекла је да је на сједници анализирана и област осигурања а успостављен је и Организациони одбор за обиљежавање 100 година од Првог свјетског рата.

„Ми смо данас потписали меморандум који се односи на заједнички наступ кад је у питању дијаспора, дакле није у питању меморандум који подразумијева да је Република Српска дијаспора него заједнички наступ двије владе кад је у питању координисана активност према дијаспори“, рекла је предсједница Цвијановић.

Премијер Србије Ивица Дачић је поновио да Србија не жели да се мијеша у унутрашње односе у БиХ, али да је за њу једино прихватљив договор сва три народа и оба ентитета.

„Србија подржава Дејтонски споразум и у складу са тим има интересе да сарађује са Републиком Српском, читавом БиХ, укључујући и Федерацију БиХ“, истакао је Дачић.

На сједници је разговарано и о другим питањима везаним за политичку и економску ситуацију у Републици Српској и Србији.

Предсједници Влада Жељка Цвијановић о Ивица Дачић најавили су да ће у другој половини ове године, у Србији, бити одржана сљедећа, пета, заједничка сједница Влада Републике Српске и  Србије.

Архива