Микеш: Опозиција против власти па макар и на општу штету

07.07.2013 Актуелно

Он је истакао да тако долази до апсурдних ситуација, у којима људи који су били министри унутрашњих послова, који би требало да знају колико је заиста тежак материјални положај полиције у сваком сегменту, буду уздржани на гласању у вези са кредитним задужењем од 15 милиона КМ за набавку нове опреме за полицију Републике Српске.

„Овакво понашање опозиције је илустрација политичког живота у Српској, што није добро за Републику, која је релативно мала и изложена спољним и унутрашњим притисцима. Опозиција не би требало то да злоупотребљава и минимизира квалитет рада Владе и власти када је ријеч о општекорисној ствари“, рекао је Микеш на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Микеш, који је и потпредсједавајући Вијећа народа Српске, похвалио је рад Клуба Бошњака у Вијећу, који постаје рационалан, истичући да он представља почетак зрелости органа законодавне власти у Српској.

„Очекивао сам да ће Клуб Бошњака на Декларацију Народне скупштине Српске о карактеру рата у БиХ покренути витални национални интерес, који би Уставни суд одбацио, али поздрављам то што не желе да праве политичке проблеме тамо гђе их објективно нема“, истакао је Микеш.

Говорећи о Стратегији борбе против корупције коју је донијела Влада Републике Српске, Микеш је истакао да корупцију, која је један о највећих проблема на Балкану, па и у Српској и БиХ, треба довести у стање у кавом је у већини других земаља, јер се она не може никада искоријенити.

Он је истакао да постоји много превентивних мјера које треба предузети у борби против корупције, а што ће показати и ова стратегија.

Измјене у саставу шесторке не би биле изненађење

Члан Главног одбора наше странке, Мирослав Микеш сматра да евентуалне измјене састава политичке „шесторке“ на нивоу БиХ не би биле никакво изнанађење.

„Битно је да се доносе рјешења која могу да помогну људима у БиХ да нормално живе од свога рада, а секундарно је ко ће у томе да учествује“, рекао је Микеш на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Сулејмана Тихића да би ова странка вјероватно у „шесторку“ ушла на мјесто СДП-а БиХ, Микеш је рекао да је Тихић тиме јасно показао за кога мисли да је направио највећи дио проблема у политичком животу БиХ претходне двије године, што сигурно није далеко од истине.

Микеш сматра да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић Уставном суду БиХ упутио захтјев за оцјену уставности појединих одредби Устава Републике Српске са политичком конотацијом, како би показао да је Уставни суд БиХ орган који може да доноси одлуку о било ком питању, те да би на тај начин минимизирао улогу политичких органа Српске, а нарочито Уставног суда.

„Уставни суд БиХ није надлежан за тако нешто. Ако би неко и покренуо такав поступак, онда би било логично да се такав поступак покрене пред Уставним судом Републике Српске, јер је ријеч о органима Српске“, појаснио је Микеш.

Микеш је истакао да Српска и СНСД имају јасан и отворен став који се најчешће изражава кроз призму реторике предсједника Републике и ове странке Милорада Додика, који управо зато што говори отворено, јасно и прецизно бива на тапету оних који не могу да разумију да је за БиХ боље да се каже отворено шта може бити и шта се може урадити да би се дошло до одређеног рјешења.

Говорећи о одлуци „Сејдић-Финци“, Микеш је поновио да СНСД има јасан став, који је објективан. „Ријеч је о одлуци Европског суда за људска права која је врло експлицитна и односи се само на бирање чланова Предсједништва БиХ и Дома народа БиХ. Према томе, свака пресуда мора да буде извршена, па тако и ова, али само у дијелу избора члана Предсједништва БиХ и Дома народа БиХ“, поновио је Микеш.

Он је истакао да бошњачки политичари сматрају да, кад год нешто треба да се мијења, то треба да искористе као прилику да промијене садржај политичких односа и цјелокупан Устав, а представници хрватског народа да ојачају своје позиције, док Република Српска покушава што више да задржи ингеренције које јој припадају по Дејтонском споразуму.

„Република Српска је имала јасан приједлог за закон о јединственом матичном броју, док су други имали приједлоге који из објективних разлога нису могли да прођу, а све с циљем да се рјешење не изнађе како би могли да изманипулишу масе и да дође до протеста људи који су незадовољни својим животом, да би створили ситуацију у којој треба вршити неке велике политичке промјене у БиХ, што није реално“, истакао је Микеш.

Архива