Додик: Успоставити механизам координације

07.07.2013 Актуелно

– Успостављањем механизма координације дошло би се до усаглашеног гласа у БиХ о различитим питањима“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка са администратором Развојног програма UN (UNDP) Хелен Кларк.

Он је нагласио да Српска жели да БиХ напредује на путу ка ЕУ уз уважавање уставноправног поретка.

– Неприближавање ЕУ и стајање у мјесту може да штети. Наставићемо да радимо са UNDP-ом и другим међународним организацијама које се баве важним питањима за БиХ, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је веома успјешна сарадња институција Српске и UNDP-а у провођењу различитих програма, напоменувши да је Српска посвећена заједничком партнерству у имплементацији програма и неопходних реформи.

Кларкова је истакла да је циљ UNDP-а да усклади своје програме са развојним аспирацијама БиХ и њених ентитета, те да је неопходно успоставити механизам координације у БиХ.

– Активни смо у различитим областима, међу којима су економија, рурални развој, енергетски сектор и области заштите животне средине, рекла је Кларкова.

Она је навела да је UNDP помагао многим земљама на путу ка ЕУ, међу којима је и Хрватска.

И Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас са шефом Развојног програма УН Хелен Кларк о важности успостављања ефикасне координације између свих нивоа власти у БиХ при реализацији заједничких међународних пројеката.

На састанку је било ријечи о учешћу жена на лидерским позицијама, као и о сљедећем циклусу петогодишњег оквирног плана помоћи UNDP и приоритетима које је потребно усагласити.

Истакнуто је да ће овај процес помоћи да се идентификују приоритети у областима енергетике, туризма, пољопривреде, те малих и средњих предузећа.

Саговорници су досадашњу сарадњу Владе Републике Српске и канцеларије UNDP-а у БиХ оцијенили као веома успјешну.

Архива