Додик: Несумњива побједа на наредним општим изборима

18.07.2013 Актуелно

Након састанка са коалиционим партнерима, предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је новинарима да владајућа коалиција нема стратешких мимоилажења у вези са било којим важним питањем у Републици Српској, те да је опредјељења у вези са статусом и односом Републике Српске у БиХ и региону.

Он је нагласио да је видљиво да је сарадња између ове три политичке партије поставила Републику Српску на јасну политичку позицију.

– Наш политички концепт је препознат код народа и однијећемо несумњиву политичку побједу на сљедећим општим изборима, поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је у име владајуће коалиције позвао и друге политичке и социјалне групе да се прикључе политичкој борби у јачању и очувању Републике Српске.

– Ова коалиција је показала да може очувати и ојачати Републику Српску, јер је она данас фактор одлучивања, нагласио је Додик.

Имајући у виду економску ситуацију у Српској и региону, каже Додик, на данашњем састанку је договорено да се руководство ове три партије још више бави економским питањима.

– Договорено је да предсједници три политичке партије, у септембру, дан прије првог засједања Народне скупштине Републике Српске, одрже састанак са клубовима посланика СНСД-а, ДНС-а и СП-а како би се договорили о раду који је неопходан да би се донијели годишњи прописи до краја ове године. Такође, на дневном реду биће и принципи економске политике за сљедећу годину, најавио је Додик.

СНСД, СП и ДНС су договорили да се интензивира рад Кадровске комисије и анализира шта се урадило у прошлости. Додик је рекао да ће Комисија утврдити процедуралне токове и начине поштивања коалиционих договора у вези са расподјелом кадра, а органи ће оцијенити како је ко од кадра радио.

– Заједнички став коалиције је да укључивање СДС-а у коалицију на нивоу БиХ није дало очекиване резулатате, те да у том погледу треба анализирати сарадњу са овом странком, рекао је Додик.

Он је оцијенио да се СДС показао „неекафисан, стерилан и неспособан да ријеши било које питање у општинама у којима су освојили начелничка мјеста“.

– Они су својом политиком на републичком нивоу показали да немају никакав озбиљан план и покушавају да све добију на бази медијског ефекта. Ми ћемо показати шта су све обећали, а шта су остварили, истакао је Додик.

Лидер СНСД-а је нагласио да СДС не може бити кредибилан фактор за било какву промјену, што ће се и показати на сљедећим изборима.

СНСД, ДНС и СП потписали изјаву о заједничком дјеловању

СНСД, ДНС и Социјалистичка партија потписали су изјаву о заједничком политичком дјеловању на нивоу Републике Српске.

Партнери су сагласни да политичког мимоилажења унутар ове коалиције нема, а заједнички циљ остаје исти – очувати и јачати Републику Српску.

Оцијенили су да је РС институционално и политички стабилна и да се упркос вишегодишњој свјетској економској кризи показује виталном и способном да очува све битне функције.

Коалиција ове три странке најавила је нове састанке на јесен.

У заједничкој изјави СНСД-а, Социјалистичке партије и ДНС-а наводи се да ове политичке партије подржавају рјешавање одлуке Суда у Стразбуру у предмету “ Сејдић и Финци “ на начин како је то раније у више наврата договорено и како су се усагласиле све српске парламентарне политичке партије. СНСД, ДНС и Социјалистичка партија позвали су све грађане Српске да се одазову предстојећем попису становништва и домаћинстава те да се изјасне у погледу вјерске и националне припадности.

Састанку, осим лидера три странке, присуствoвали су  у име СНСД-а и Небојша Радмановић, Жељка Цвијановић и Никола Шпирић, из СП-а Саша Чудић, Живко Марјанац, Слободан Протић, а испред ДНС-а Споменка Стевановић, Драгутин Родић и Јован Вуковљак.

Архива